Να ενωθούν εναντίον των ΗΠΑ κάλεσε την Πέμπτη τα μουσουλμανικά κράτη ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, λέγοντας πως η Τεχεράνη δεν θα παραδοθεί ποτέ στο «μπούλιγνκ», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Το ιρανικό έθνος έχει αντισταθεί με επιτυχία στις ψευτοπαλικαρίστικες προσπάθειες της Αμερικής και άλλων αλαζονικών δυνάμεων και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε… Όλα τα μουσουλμανικά έθνη θα πρέπει να αντιτεθούν ενωμένα στην Αμερική και σε άλλους εχθρούς», δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Η ανώτατη αρχή του Ιράν επέκρινε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επειδή είπε την Τρίτη ότι κάποιες χώρες στη Μέση Ανατολή «δεν θα αντέξουν ούτε μία εβδομάδα» χωρίς την προστασία των ΗΠΑ.

«Τέτοια σχόλια είναι ταπεινωτικά για τους μουσουλμάνους… Δυστυχώς στην περιοχή μας διεξάγεται ένας πόλεμος ανάμεσα σε μουσουλμανικές χώρες. Οι οπισθοδρομικές κυβερνήσεις κάποιων μουσουλμανικών χωρών πολεμούν με άλλες χώρες», είπε ο Χαμενεΐ.

Ο Μακρόν προσθέτει στοιχεία στην πυρηνική συμφωνία

Εν τω μεταξύ γερμανός αξιωματούχος ανέφρε την Πέμπτη, ότι οι προτάσεις που παρουσιάσθηκαν από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν βασίζονται στην υφιστάμενη διεθνή συμφωνία, αλλά προσθέτουν μερικά νέα στοιχεία.

Μιλώντας πριν από την αναχώρηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για την Ουάσινγκτον, όπου θα έχει συνομιλίες με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει πως δεν είναι ευχαριστημένος με τη συμφωνία και μπορεί να αποσυρθεί απ’ αυτήν, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Η βάση της πρότασης του Μακρόν είναι ότι η συμφωνία παραμένει στην υπάρχουσα μορφή της και προστίθενται επιπλέον στοιχεία».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε: «Κατά την άποψή μας, η συμφωνία αυτή πρέπει να διατηρηθεί».