Η απόφαση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να επισκεφθεί αυτή τη χρονική στιγμή την Αθήνα για συναντήσεις κορυφής και μια ομιλία του στην ελληνική Βουλή δεν είναι άνευ σημασίας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν γνωρίζει πως είναι περισσότεροι από ποτέ οι έλληνες βουλευτές σήμερα που θα τον χειροκροτήσουν και ότι οι εποχές που απέφευγε να μιλήσει ακόμη και τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα έχουν παρέλθει. Ανεπιστρεπτί, όπως θα αφήσει να εννοηθεί, αφού το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώνεται σε τέσσερις μήνες και άλλα δάνεια προς την Ελλάδα δεν θα δοθούν. Η ελληνική κυβέρνηση δεν τα ζητάει και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν επιθυμούν να τα δώσουν. Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με το χρέος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά πάσα πιθανότητα δεν θα κάνει σοφότερους τους συνομιλητές του αφού οι όποιες ρυθμίσεις για το θέμα είναι ένα διακρατικό ζήτημα και όχι κοινοτικό. Με άλλα λόγια, ως προς τα οικονομικά θέματα που διχάζουν την ελληνική πολιτική σκηνή ο λουξεμβούργιος πολιτικός δεν αναμενεται να προκαλέσει εντάσεις,.

Για τα διπλωματικά ζητήματα, αντιθέτως, ο Γιούνκερ γνωρίζει πως αυτά που θα πει θα ικανοποιήσουν την ελληνική κοινή γνώμη. Σε ό,τι αφορά τους δυο έλληνες στρατιωτικούς θα επισημάνει εκ νέου την ανάγκη να ελευθερωθούν από τις τουρκικές φυλακές, για τις εντάσεις και την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στο Αιγαίο δεν θα κρύψει τις ευθύνες της Τουρκίας, ενώ για την ΠΓΔΜ θα στείλει εκ νέου μήνυμα ότι η πορεία της προς την Ευρώπη έχει ως προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα.

ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΑΦΗΣ. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής ο πρόεδρος της Επιτροπής μάλλον θα ικανοποιήσει τους πάντες. Ως προς τη ΝΔ τα πράγματα είναι απλά, αφού τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον οποίο θα συναντηθεί κατ’ ίδιαν όσο και ο ίδιος ανήκουν στην πολιτική οικογένεια της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, στο Ευρωπαικό Λαϊκό Κόμμα. Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και με αυτόν σημεία επαφής, αφού ο Γιούνκερ έχει διαφωνήσει εσχάτως με το ΕΛΚ και τη ΝΔ σε ορισμένα ζητήματα, όπως για το αν θα πρέπει να υπάρχουν ευρωβουλευτές επικρατείας, όπου τάχθηκε υπέρ όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην κυβέρνηση, άλλωστε, βλέπουν τη σημερινή επίσκεψη Γιούνκερ ως κίνηση υψηλού συμβολισμού και εχέγγυο για τη στήριξη της Επιτροπής στην πορεία «καθαρής εξόδου» της χώρας από τα Μνημόνια.

Κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο της Επιτροπής βεβαίωναν χθες ότι θεωρεί εξαιρετικά τιμητική την πρόταση να τοποθετηθεί ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων. Προς τον σκοπό αυτό έχει ετοιμάσει μια ιδιαίτερα προσεγμένη ομιλία που τρόπον τινά θα έχει στοιχεία ευρωπαϊκής πολιτικής διαθήκης, αφού όλα δείχνουν πως το 2019 θα είναι η χρονιά που θα σταματήσει να ασχολείται με την ενεργό πολιτική.