Ενα ακόμα «κάστρο» της επόμενης μέρας, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, έχει ήδη πέσει. Η καθαρή έξοδος ενταφιάζεται, ενώ το Reuters υπενθυμίζει ότι το τέλος του προγράμματος φέρνει το τέλος της φθηνής χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Κόντρα στο μέχρι πρότινος κυβερνητικό αφήγημα για το τέλος της επιτροπείας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποδέχεται ήδη τριμηνιαίες ή τετραμηνιαίες αξιολογήσεις κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο, για την οποία η Γερμανία απαιτεί σκληρούς όρους και προϋποθέσεις χορήγησης δόσεων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ολες οι παράμετροι του ελληνικού ζητήματος θα συζητηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια, με τον πήχη των προσδοκιών να βρίσκεται εξαιρετικά χαμηλά.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε χθες στους «Financial Times» ότι οι αξιολογήσεις της ΕΕ θα είναι πιθανότατα πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που προβλέπονται για τις χώρες οι οποίες εξέρχονται από Μνημόνια. «Είναι πιθανό να έχουμε τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο» δήλωσε.

ΔΝΤ – ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Οι δηλώσεις ήρθαν λίγο μετά τη διαρροή πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ θα αποσύρει τις πιέσεις για ταχύτερη περικοπή του αφορολογήτου από το 2019 έναντι της αρχικής συμφωνίας για το 2020. Ενα μεγάλο παζάρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, για μία ακόμα φορά αποτελεί τον αδύναμο κρίκο.

Το παιχνίδι παίζεται και πάλι κυρίως ανάμεσα στη Γερμανία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τη Γαλλία και την Κομισιόν να περιορίζουν σταδιακά τις διεκδικήσεις μιας «κανονικής» αντιμετώπισης της Ελλάδας μετά το τέλος του Μνημονίου και αυτοματοποιημένου μηχανισμού μελλοντικής διευθέτησης του χρέους. Ηδη ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έχει προκρίνει την ανάγκη ενός «ημιαυτόματου» μηχανισμού διευθέτησης του χρέους όταν το λεγόμενο «γαλλικό κλειδί» στην αρχική του εκδοχή προέβλεπε παύση πληρωμών από την Ελλάδα εάν ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν τελικά χειρότερος από τον προβλεπόμενο, χωρίς να μεσολαβούν εγκρίσεις από Κοινοβούλια και πολιτικές αποφάσεις.

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΣΟΪΜΠΛΕ. Στο σενάριο αυτό, οι διαφωνίες οι οποίες εκφράστηκαν από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν ριζικές. Η διαρροή εγγράφου στη «Handelsblatt», λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια, έδωσε το στίγμα. Ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, διάδοχος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κινείται στη γραμμή του προκατόχου του. Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος, ενώ η όποια διευθέτηση θα γίνει υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις στο πλαίσιο τριμηνιαίων αξιολογήσεων. Η σχετική δήλωση Τσακαλώτου ήρθε ακριβώς την επόμενη μέρα. Αλλες διαρροές και πάλι στον γερμανικό Τύπο ανέφεραν παράλληλα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει για ελάφρυνση χρέους, η οποία μπορεί να αγγίζει ακόμα και τα 100 δισ. ευρώ, ένα σενάριο το οποίο έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με χθεσινή ανάλυση της Citigroup, η ελάφρυνση του χρέους είναι το επόμενο μεγάλο debate γύρω από την Ελλάδα πριν από το τέλος του προγράμματος διάσωσης. Εξακολουθεί να εκτιμά ωστόσο πως η όποια ελάφρυνση έρθει θα έχει περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, με λίγες συνέπειες στη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Ενδεχόμενες παρεμβάσεις στο χρέος σε ένα περιορισμένο πεδίο εφαρμογής θα σήμαινε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα επιβιβαστεί στο ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως δεν θα βάλει σφραγίδα βιωσιμότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μελλοντικές προσπάθειες αυτοδύναμης χρηματοδότησης των αναγκών της χώρας από τις αγορές.

Το παζάρι για το χρέος, παρότι ο χρόνος πιέζει, εκτιμάται από αναλυτές πως θα αργήσει να ολοκληρωθεί. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προϊδεάσει πως στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει μεν συζήτηση, αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις για τις οποίες ο Ολαφ Σολτς έχει δηλώσει πως θα απαιτηθούν ακόμα «αρκετές εβδομάδες».

Σε πρώτο πλάνο έρχονται για μία ακόμα φορά η Ελλάδα και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει σήμερα στο Eurogroup την πρόοδο επί της υλοποίησης των 88 προαπαιτουμένων της τέταρτης αξιολόγησης αλλά και τα βασικά σημεία τού υπό διαμόρφωση «ολιστικού» σχεδίου για την ανάπτυξη των επόμενων ετών.

Στο μέτωπο των προαπαιτουμένων, παρά τις καθυστερήσεις, στόχος του κουαρτέτου είναι η επίτευξη Staff Level Agreement, συμφωνίας δηλαδή σε τεχνικό επίπεδο μέσα σε δέκα μέρες από την άφιξη των επικεφαλής στην Αθήνα στις 14 Μαΐου. Αν η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει, το σενάριο κρίνεται εφικτό.

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΙΟΒΕ. Στο μέτωπο του «ολιστικού», από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει περισσότερα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια και ισχυρές δεσμεύσεις μη αναστροφής μέτρων των μνημονιακών ετών, σε φόντο ήδη λαβωμένης ανάπτυξης. Το ΙΟΒΕ χαμήλωσε τον πήχη των προβλέψεων για την ανάπτυξη το 2018 στο 2,1%. Προειδοποίησε παράλληλα ότι αν δεν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία δύσκολα θα ξεπεράσει το 1%.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε χθες ότι στις μεταρρυθμίσεις των επόμενων ετών θα περιλαμβάνονται κινήσεις για την επιτάχυνση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, τη βελτίωση της αποδοτικότητας της Δημόσιας Διοίκησης και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Θα πρέπει σήμερα στη Σόφια να πείσει και τους ομολόγους του.