Εντός του 2018 πρόκειται να έχει συσταθεί ο φορέας που θα αναλάβει να «τρέξει» την κατάρτιση του σχετικού φακέλου, ώστε η παραδοσιακή κορινθιακή ποικιλία σταφυλιού σουλτανίνα να γίνει Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Pegasus» Αγροδιατροφή «7 Grapes», Μάρκος Λέγγας. Πρόσθεσε, ότι στόχος είναι μέσα στο 2019 ο σχετικός φάκελος να υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να πάρει στη συνέχεια το δρόμο προς την ΕΕ.

«Είμαστε στη διαδικασία συγκέντρωσης του 51% της παραγωγής σταφυλιού σουλτανίνα και διερευνώντας τις προθέσεις αυτών που τη διαχειρίζονται, έχουμε ήδη τη θετική ανταπόκριση των εξαγωγέων και όχι μόνο», είπε ο κ. Λέγγας, στο περιθώριο του Διεθνούς Συνεδρίου Σταφυλιού που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 4ης έκθεσης «Freskon».

Στόχος του εγχειρήματος, όπως διευκρίνισε, είναι να θωρακιστεί η σουλτανίνα, έναντι των νέων ποικιλιών, που όπως είπε, έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε ό,τι αφορά ποσότητα και την ευκολία στην καλλιέργεια. «Εμείς θέλουμε να μην εκτοπιστεί και εντέλει χαθεί η ελληνική ποικιλία σταφυλιού σουλτανίνα και για αυτό είμαστε αποφασισμένοι να τρέξουμε γρήγορα τις διαδικασίες», σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας: «η σουλτανίνα εάν συγκριθεί σαν γεύση και σαν ποιοτικά χαρακτηριστικά με όποια νέα ποικιλία και εάν επιλέξετε, είναι ασύγκριτη . Και αυτό δεν είναι κάτι που λέμε μόνο εμείς, αλλά και οι πελάτες μας». «Μας δίνεται η δυνατότητα να θωρακίσουμε τα προϊόντα μας. Ακόμη δυστυχώς δεν έχουμε αντιληφθεί τη δύναμη που μας δίνει το ΠΟΠ προϊόν», πρόσθεσε.