Στα ζητήματα του «ελέγχου του πολιτικού χρήματος» και του «ειδικού κατά το Σύνταγμα προνομιακού καθεστώτος της ποινικής μεταχείρισης υπουργών και βουλευτών» αναφέρθηκε ο εισαγγελέας Εφετών, αρμόδιος για Εγκλήματα Διαφθοράς στη Βόρεια Ελλάδα, Αχιλλέας Ζήσης, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα «Δημοκρατία και Διαφθορά», που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός έκανε λόγο για «δύο σημαντικές εκκρεμότητες που καταγράφονται ως θέματα υψηλής προτεραιότητας και πρέπει το ταχύτερο δυνατό να τακτοποιηθούν από τους αρμόδιους». «Γνωρίζω ότι πρόκειται για θέματα ευαίσθητα» τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω όμως αν, ειδικά ως προς το δεύτερο από τα θέματα αυτά (της ποινικής μεταχείρισης υπουργών και βουλευτών), η κοινωνία θα συγχωρήσει την πολιτική, αν τυχόν, λόγω οποιασδήποτε χρονοτριβής ή οποιονδήποτε έκτακτων περιστάσεων, χαθεί η ευκαιρία να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η διαδικασία τακτοποίησης της ως άνω εκκρεμότητας από τους αρμόδιους σε εύλογο χρόνο».

Συνεχίζοντας την αναφορά του στο συγκεκριμένο ζήτημα που συνδέεται με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και θέτοντας χρονικούς ορίζοντες για τις σχετικές αλλαγές του, έκανε λόγο για «αναθεώρηση στην παρούσα Βουλή ώστε να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρόνο».

Προηγουμένως, ο κ. Ζήσης χαρακτήρισε τη διαφθορά του πολιτικού προσωπικού και των υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων ως την πλέον επικίνδυνη για τη δημοκρατία, διαφθορά, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η ελευθερία της έκφρασης του Τύπου συμβάλλει στη διαφάνεια και συνιστά αποτρεπτικό παράγοντα για τη διαφθορά. «Γιατί η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού καθιστούν προσεκτικούς τους φορείς της εξουσίας και τονώνουν το πνεύμα ελέγχου και λογοδοσίας» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Εφετών, η ανομία ή και η πολυνομία, όπως επίσης η κακοδιοίκηση αποτελούν μία από τις αιτίες που γεννούν τη διαφθορά, ενώ «ο άγριος οικονομικός φιλελευθερισμός με τον ανελέητο ανταγωνισμό και την αναγωγή του χρήματος σε υπέρτατη αξία» αποτελεί ενισχυτικό παράγοντα της διαφθοράς».