Ο Μιτς Μακόνελ ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία προχώρησε στην ενεργοποίηση ειδικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας (invoking cloture) για τον άμεσο τερματισμό της συζήτησης για την επικύρωση του διορισμού του Μάικ Πομπέο στην ηγεσία του ΥΠΕΞ, αλλά και του Ρίχαρντ Γκρένελ ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Γερμανία, σχολιάζει το CNN.

Η διαδικασία προβλέπει την ολοκλήρωση της συζήτησης εντός 30 ωρών, ενώ αμέσως μετά η Γερουσία μπορεί να ψηφίσει. Με δεδομένη την εξέλιξη αυτή, η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί αύριο, Πέμπτη.

Την Δευτέρα, ο Πομπέο έλαβε την θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας για τον διορισμό του στην ηγεσία του αμερικανικού ΥΠΕΞ, μετά την αλλαγή της αρνητικής στάσης που τηρούσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ραντ Πολ.

Η ψηφοφορία στην επιτροπή αυτή καθυστέρησε, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζόνι Ίσακσον από την Γεωργία απουσίαζε στην κηδεία ενός φίλου του, ενώ από την άλλη μεριά για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, η παρουσία του ήταν υποχρεωτική. Προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κρις Κουν που είχε ψηφίσει κατά του διορισμού του Πομπέο, ψήφισε παρών, ώστε η διαδικασία να συνεχιστεί μέχρι την επιστροφή του Ίσακσον.

Στο μεταξύ και η επικύρωση του διορισμού του Γκρένελ έχει εξελιχθεί σ’ ένα χρονοβόρο πρόβλημα, ενώ τον προηγούμενο μήνα ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζεφ Μέρκλεϊ από το Όρεγκον παρεμπόδισε την διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Ο ίδιος δήλωσε στην ολομέλεια του σώματος ότι δεν μπορούσε να ψηφίσει θετικά για έναν υποψήφιο προς διορισμό ο οποίος με αναρτήσεις του στο Twitter “επιτίθεται κατά σημαντικών γυναικών στο Ρεπουμπλικανικό και στο Δημοκρατικό Κόμμα.”

Η καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται να επισκεφτεί την Ουάσινγκτον την Παρασκευή και διαφαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να έχουν επικυρώσει τον διορισμό του Γκρένελ μέχρι την άφιξή της.