Στην αναμενόμενη ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρθηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ, σημειώνοντας ότι δεν θα δημιουργήσει κάποιον άμεσο κίνδυνο βιωσιμότητας του χρέους για οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης.

Ο οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σε άρθρο του στο περιοδικό Eurofi, υπογράμμισε ότι «δεδομένης της αναπτυξιακής επίδοσης και της διάρθρωσης του χρέους, η ομαλοποίηση της πολιτικής δεν θέτει άμεσο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα για οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης».

«Πολλές χώρες εκμεταλλεύθηκαν τα χαμηλά επιτόκια των προηγούμενων ετών για να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους τους. Επομένως, οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική θα οδηγήσουν μόνο σταδιακά σε αυξημένο κόστος επιτοκίων» σημείωσε ο αναλυτής του ESM.

Αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Στράουχ υποστήριξε πως «ο δανεισμός από τον ESM διασφαλίζει ότι η χώρα θα αντιμετωπίσει χαμηλά μέσα επιτόκια και διαχειρίσιμες χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια».

Ωστόσο, σημείωσε, ότι υπάρχει ανάγκη να μάθουμε από το παρελθόν και να δημιουργήσουμε τον αναγκαίο χώρο πολιτικής για την αντιμετώπιση περιόδων ασθενέστερης ανάπτυξης στο μέλλον.

«Οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους, χαμηλό μακροπρόθεσμο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και οι μικρές οικονομίες με υψηλές διακυμάνσεις στην παραγωγή τους πρέπει να δημιουργήσουν δημοσιονομικά ‘μαξιλάρια’ για να αποφύγουν μία δημοσιονομική σύσφιξη σε μελλοντικές υφέσεις» πρόσθεσε.