Τη ρητορική της έντασης συνέχισε και χθες η Αγκυρα, καθώς τη σκυτάλη των εμπρηστικών δηλώσεων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε ο σύμβουλός του Γιγκίτ Μπουλούτ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ο τουρκικός στρατός μέσα σε ένα βράδυ κατέβασε όλες τις ελληνικές σημαίες από «τις αμφισβητούμενες βραχονησίδες». Οι προκλητικές δηλώσεις του Μπουλούτ έγιναν λίγες μόνο ώρες μετά τον ωμό εκβιασμό του τούρκου προέδρου για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς και τον ισχυρισμό του περί επιχείρησης των ειδικών τουρκικών δυνάμεων στον Μικρό Ανθρωποφάγο.

Μιλώντας στο κρατικό τουρκικό δίκτυο ΤRT o σύμβουλος του Ερντογάν –ο οποίος στο παρελθόν έχει απειλήσει ότι αν η Ελλάδα πατήσει στα Ιμια, η Τουρκία θα τα υπερασπιστεί μέχρι θανάτου –υποστήριξε πως η «μυστική επιχείρηση» υποστολής των σημαιών, όπως την ονομάζει, βιντεοσκοπήθηκε. Και πρόσθεσε πως το βίντεο δόθηκε αργότερα στην ελληνική κυβέρνηση. Πάντως, ο ισχυρισμός του διαψεύστηκε κατηγορηματικά λίγο αργότερα από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Φώτη Κουβέλη, ο οποίος για ακόμη μία φορά επανέλαβε πως δεν υπάρχει βίντεο.

Πηγές του «Πενταγώνου» πάντως σχολίαζαν πως δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, μέχρι δηλαδή την ημέρα διεξαγωγής των τουρκικών εκλογών, να υπάρξει κλιμάκωση τέτοιων προκλητικών δηλώσεων από την Αγκυρα. Είναι πολύ πιθανόν, λένε, πολλές απ’ αυτές να απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, προσθέτουν, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι πάρα πολύ επιφυλακτική αυτή την περίοδο σε τέτοιου είδους εθνικιστικές «κορόνες». Πολλοί ισχυρισμοί της Τουρκίας –όπως αυτός του Γιγκίτ Μπουλούτ για την υποστολή όλων των σημαιών γύρω από τους Φούρνους –δεν έχουν καμία βάση και γίνονται για λόγους εκλογικής συσπείρωσης, επισημαίνουν.

Ειρωνικός ήταν ο Μπουλούτ και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο μιας σύρραξης Τουρκίας – Ελλάδας. Ενας πόλεμος εναντίον της χώρας μας –ανέφερε –θα ήταν ντροπιαστικός διότι «θα ήταν σαν ένας ενήλικος να χτυπάει ένα μωρό παιδί στην κούνια, αν αναλογιστεί κανείς τηνισορροπία δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας».

Σημειώνεται πως παρά την προσπάθεια που έκανε ο Ερντογάν να εμφανιστεί το περασμένο Σάββατο, έστω και εν μέρει, διαλλακτικός και υποστηρικτής της ειρήνης στο Αιγαίο, ο Μπουλούτ φαίνεται ότι ακολούθησε τη γνωστή ρητορική επιθετικότητας της Τουρκίας. Χαρακτηριστικό είναι πως κατηγόρησε τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης για αντιισλαμισμό και αντιτουρκισμό, προειδοποιώντας πως θα πληρώσουν βαρύ τίμημα αν δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπουλούτ ξεπερνάει κάθε όριο προκλητικότητας με δηλώσεις του που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο έχει απειλήσει πως «η Τουρκία θα σπάσει τα χέρια και τα πόδια όποιων ελλήνων αξιωματούχων επιχειρήσουν να ανέβουν στα Ιμια», έχει χαρακτηρίσει «μύγα» την Ελλάδα και «γίγαντα» την Τουρκία και έχει πει ότι θέλει να εκδικηθεί τους Ελληνες γιατί σκότωσαν τον παππού του.