Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα θέσει ως προϋπόθεση για τη νέα εμπορική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου NAFTA, τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης από το Μεξικό, τονίζοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει την είσοδο των παράτυπων μεταναστών στα αμερικανικά εδάφη.

«Το Μεξικό, οι μεταναστευτικοί νόμοι του οποίου είναι πολύ σκληροί, θα πρέπει να σταματήσει τους ανθρώπους που περνούν από το Μεξικό με προορισμό τις ΗΠΑ. Μπορεί να το θέσουμε ως όρο για τη νέα συμφωνία της NAFTA» έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter. «Η Χώρα μας δεν μπορεί να δεχτεί αυτό που συμβαίνει», πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε διατυπώσει την ίδια απειλή και όταν έγινε γνωστό ότι ένα «καραβάνι» μεταναστών από χώρες της κεντρικής Αμερικής διέσχιζε το Μεξικό για να φτάσει στις ΗΠΑ. «Πρέπει να σταματήσουν τη μεγάλη ροή ναρκωτικών και ανθρώπων, διαφορετικά θα σταματήσω την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά» ανέφερε την 1η Απριλίου.

Ωστόσο, ο έλεγχος της μετανάστευσης δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες διαπραγματεύσεις για τη NAFTA. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικό Λουίς Βιδεγαράι χαρακτήρισε «απαράδεκτο» να συνδεθεί η επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης με θέματα που δεν έχουν καμία σχέση, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του αποφασίζει ανεξάρτητα τη μεταναστευτική πολιτική της.

Ο πρόεδρος του Μεξικό Ενρίκε Πένια Νιέτο, μιλώντας στην εμπορική έκθεση του Ανόβερου, στη Γερμανία, δήλωσε από τη μεριά του ότι ελπίζει να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία για την εφαρμογή μιας αναθεωρημένης συνθήκης ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά.

Σημειώνεται τέλος πως εκπρόσωποι των χωρών είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν ξανά την Τρίτη στην Ουάσινγκτον.