Σαν να περίμενε κανείς διαισθητικά ότι ένα περιοδικό όπως το «Εντευκτήριο» της Θεσσαλονίκης θα ετοίμαζε «υπογείως» ένα αφιέρωμα για τη Λούλα Αναγνωστάκη. Με αφορμή μάλιστα την απώλεια της κορυφαίας θεατρικής συγγραφέως στις 8 Οκτωβρίου 2017, όσοι και όσες συνεισφέρουν στις 90 ωφέλιμες σελίδες του αφιερώματος (τεύχος 114), που επιμελείται ο εκδότης του περιοδικού Γιώργος Κορδομενίδης, αποτυπώνουν μαζί τα «πνεύματα και αρώματα» μιας εποχής δραματικής για τη σύγχρονη Ελλάδα (κατά μία έννοια μάλιστα, το τεύχος είναι πλέον συμπληρωματικό με υπ’ αριθμόν 71 για τον Μανόλη Αναγνωστάκη).

Το αφιέρωμα ξεκινάει με έναν απομαγνητοφωνημένο μονόλογο της συγγραφέως από τον Γιώργο Ζεβελάκη για το 24ωρό της, τον Γιώργο Χειμωνά, τη φιλία, τη ζωή την ίδια («Νομίζω ότι είμαι ένας άνθρωπος που δεν έχει ψυχραιμία, αλλά δεν έχω υστερία… γι’ αυτό πολλοί με περνούν για πολύ ήρεμη, γι’ αυτό πιστεύουν ότι μπορώ να κάνω πολλά πράγματα κι εγώ νομίζω ότι δεν μπορώ να κάνω απολύτως τίποτα»). Ακολουθούν κείμενα του νεαρού σκηνοθέτη Μάνου Καρατζογιάννη («Εισαγωγή στη δραματουργία της Λούλας Αναγνωστάκη»), ο οποίος ανέλαβε και την καταγραφή της παραστασιογραφίας της στην Ελλάδα (1965 – 2017), καθώς και του «βετεράνου» Νικηφόρου Παπανδρέου, ο οποίος θυμάται τις τρεις συναντήσεις τους –με τρίτη το ανέβασμα της «Πόλης» από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» στη Θεσσαλονίκη, όπου ο ίδιος ήταν «μαθητευόμενος θιασάρχης» με σκηνοθέτη τον Νίκο Χουρμουζιάδη: «Προσπαθώντας να μιλήσω για τη σημασία του έργου της Λούλας και για το αποτύπωμά του στη ζωή μου, κατέληξα να μιλώ για τον εαυτό μου. Μ’ αυτήν την τύψη θα τελειώσω. Προσθέτοντας ότι θεωρώ την παρούσα μαρτυρία ένα μνημόσυνο φίλων που έφυγαν νωρίς… Κόλιν Χάρις, Αντουάν Βιτέζ, Χρήστος Αρνομάλλης, Νίκος Σεργιανόπουλος, Νίκος Χουρμουζιάδης, Λούλα Αναγνωστάκη –ων την μνήμην επιτελούμεν».

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ. Αναμνήσεις και σκέψεις καταθέτουν, εκτός άλλων, οι συγγραφείς Μάρω Δούκα («Κι ας μιλούσα κάθε βράδυ μαζί της, ποτέ δεν μου είχε επιτρέψει να τη φανταστώ σκυμμένη στα χαρτιά της, να συνομιλεί με τις σκιές και τα φαντάσματα, τα πνεύματα και τα στοιχειά του ύπνου και του ξύπνιου της»), Ζυράννα Ζατέλη, Λάκης Δόλγερας, Ακης Δήμου, Λεωνίδας Προυσαλίδης, Βασίλης Κατσικονούρης και Αλέξης Σταμάτης, οι σκηνοθέτες Βίκτωρ Αρδίττης (έχει ανεβάσει τρία έργα της), Σπύρος Βραχωρίτης, Τάκης Σπετσιώτης και Κωνσταντίνος Χατζής, οι ηθοποιοί Γιώργος Αρμένης («Πόσο πολύ με πλούτισες σαν άνθρωπο»), Δημήτρης Καταλειφός και Ολια Λαζαρίδου. Συμμετέχουν ακόμη η θεατρολόγος Βίκυ Μαντέλη, ο ποιητής και αρθρογράφος των «ΝΕΩΝ» Θανάσης Θ. Νιάρχος, η κριτικός Μαρία Στασινοπούλου, η απόφοιτος του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της ΑΣΚΤ Σύλβια Σολακίδη και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Περιλαμβάνονται επίσης κείμενο της θεατρολόγου Δηώς Καγγελάρη από την υπό έκδοση μονογραφία για το έργο της Αναγνωστάκη και παλιότερο σημείωμα του Σταμάτη Κραουνάκη στη «Lifo». Η έκδοση συνοδεύεται από CD, όπου η συγγραφέας διαβάζει το μονόλογό της «Ο ουρανός κατακόκκινος»: μια «αυτοσχέδια ηχογράφηση με τα σημάδια της τεχνολογίας της εποχής» όπως επισημαίνεται.