Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται πλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Αγκυρα υπάρχουν φόβοι ότι λόγω εκλογικών επιδιώξεων η Τουρκία πιθανόν θα εντείνει τη ρητορική της έντασης με την Ελλάδα και ενδεχομένως να επιχειρήσει ελεγχόμενη κρίση στο Αιγαίο εκμεταλλευόμενη ένα τυχαίο περιστατικό.

Οι πρόωρες εκλογές (ύστερα από πρόταση των εθνικιστών πολιτικών εταίρων του Ερντογάν) δυσκολεύουν την υπόθεση της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ενώ παράλληλα η Αγκυρα επιτίθεται στην Αθήνα για την υπόθεση των Οκτώ, μετά την απόφαση του ΣτΕ, δυνάμει της οποίας ο ένας από αυτούς αφήνεται ελεύθερος, με περιοριστικούς όμως όρους.

«Δεν λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα για έναν προδότη που συμμετείχε σε απόπειρα πραξικοπήματος και για μία ακόμα φορά δείχνει ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που προστατεύει πραξικοπηματίες» σχολίασε αναφερόμενο στην απόφαση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ κατηγόρησε την Αθήνα ότι παρέχει προστασία στους πραξικοπηματίες αναφέροντας: «Το τελευταίο διάστημα, γκιουλενιστές βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλές καταφύγιο. Αυτό προκαλεί ζημιά στις σχέσεις μας». Η ασφάλεια των τούρκων στρατιωτικών που έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο στην Αθήνα προκαλεί πάντως μεγάλο πονοκέφαλο στις ελληνικές Αρχές, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη των μυστικών επιχειρήσεων απαγωγών αντιπάλων του Ερντογάν στο έδαφος ξένων χωρών, από τη ΜΙΤ. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος όταν ερωτήθηκε σχετικά απάντησε: «Η ελληνική πολιτεία οφείλει να φροντίζει την ασφάλεια όλων».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση στην Αθήνα επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ωστόσο έχει δώσει σαφή εντολή επαγρύπνησης στις Ενοπλες Δυνάμεις, ώστε να είναι σε ετοιμότητα για να αποτρέψουν την επιδίωξη τετελεσμένων στα ανατολικά σύνορα. Η στρατιωτική ηγεσία διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία εξετάζοντας συνάντηση των δύο αρχηγών, σε ουδέτερο όμως έδαφος, μέσα στον Μάιο.