Την «εργαλειακή αντίληψη της κυβέρνησης για τους θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας» επιχείρησε να αναδείξει στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά, ρίχνοντας «πόρτα» στην απλή αναλογική για οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση –αυτοδιοικητικές εκλογές ή εθνικές. «Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος απαιτεί ευρύτερες αλλαγές για την αναβάθμιση των θεσμών και οπωσδήποτε συναινέσεις» τόνισε στο συνέδριο δημάρχων και περιφερειαρχών. Σε μια ομιλία που είχε και προσωπικό τόνο (καθώς η Φώφη Γεννηματά διετέλεσε υπερνομάρχης Αθήνας – Πειραιά), η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαχρονική σχέση του ΠΑΣΟΚ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και παράλληλα τη συνέδεσε με το μέλλον, παρουσιάζοντας το αυτοδιοικητικό σχέδιο του νέου φορέα, το οποίο αποτελείται από επτά σημεία.

Εξαίροντας τον ρόλο που έπαιξαν οι ΟΤΑ στη στήριξη των πολιτών από την αρχή της κρίσης, η Γεννηματά προανήγγειλε τον ενισχυμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο του «Σχεδίου Ελλάδα», που επεξεργάζεται ο νέος φορέας, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δεσμεύθηκε πως δήμοι και περιφέρειες θα γίνουν πρωταγωνιστές, ξεκαθαρίζοντας, με μια δόση αυτοκριτικής, πως «αυτή τη φορά δεν θα γίνουν εκπτώσεις» στη λειτουργία μιας αποκεντρωμένης διοίκησης. Με βάση το πλαίσιο που περιέγραψε, οι ΟΤΑ θα αναλάβουν, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που τους αναλογούν, τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης, καθώς και τη σταδιακή μετάβαση στο ευρωπαϊκό μοντέλο της «έξυπνης πόλης».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Η Γεννηματά δεν στάθηκε ιδιαίτερα στο εκλογικό σύστημα, καθώς έχει ξεκαθαρίσει πως το βασικό πρόβλημα των ρυθμίσεων που φέρεται έτοιμη να καταθέσει η κυβέρνηση είναι το ευρύτερο πλαίσιο «καταστροφής της Αυτοδιοίκησης». Εμφανίστηκε, ωστόσο, εντελώς αρνητική προς την απλή αναλογική, καθώς «χωρίς ανακατανομή εξουσιών διαλύει κάθε δυνατότητα άσκησης τοπικής εξουσίας και τους μετατρέπει σε χώρο συναλλαγής και παραλυτικής ισορροπίας». Την ίδια στιγμή, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παίζει «με τον χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, αντιμετωπίζοντας τον θεσμό ως περίπου κινητή εορτή, σύμφωνα με τις ανάγκες της».

Ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του Κινήματος Αλλαγής, αποσυνέδεσε την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές από αυτήν στις εθνικές, επισημαίνοντας ότι «καταντά άσκηση επί χάρτου». Με αυτόν τον τρόπο, απέκλεισε τα σενάρια που εμφάνιζαν το Κίνημα Αλλαγής έτοιμο να συναινέσει σε μια συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.