Χιλιάδες άνθρωποι στέκονταν δίπλα του, παρότι δεν τον γνώρισαν ποτέ. Ηλπιζαν ότι θα τα καταφέρει. Τελικά οι ελπίδες διαψεύστηκαν. Ο 52χρονος επιχειρηματίας Αλέξανδρος Σταματιάδης, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά τη Μεγάλη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συμπλοκής με ένοπλους ληστές που εισέβαλαν στο σπίτι του, άφησε χθες την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Παρά τη γενναία μάχη που έδωσε επί 19 ημέρες για να κρατηθεί στη ζωή, ο οργανισμός του δεν άντεξε.

Οι προβλέψεις για την πορεία της υγείας του είχαν αρχίσει να χειροτερεύουν τα τελευταία 24ωρα, όταν διαπιστώθηκε ότι ο άτυχος επιχειρηματίας είχε εμφανίσει οίδημα στο κεφάλι. Η νεφρική λειτουργία του υποστηριζόταν μηχανικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα φαρμακευτικής αντιμετώπισης του οιδήματος. Η αγγειογραφία στην οποία υποβλήθηκε το πρωί της Τρίτης έδειξε ότι το οίδημα δεν υποχωρεί, με αποτέλεσμα οι θεράποντες γιατροί να κρίνουν πλέον ότι η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη. Οι συγγενείς του επιχειρηματία σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης κάλεσαν ομάδα εξωτερικών γιατρών, οι οποίοι τον επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο. Δυστυχώς το ίδιο απαισιόδοξη ήταν και η δική τους γνωμάτευση. Ολες τις προηγούμενες ημέρες, με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο γιος του Αχιλλέας ευχαριστούσε όσους στέκονταν στο πλευρό της οικογένειας, συμπαραστάτες στον δύσκολο αγώνα τους.

Ο Αλέξανδρος Σταματιάδης δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στον κλάδο των κατασκευών και της ενέργειας και ήταν πρόεδρος της εταιρείας Light Partners, στο πελατολόγιο της οποίας ανήκουν μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παράλληλα με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ήταν ένας άνθρωπος με ευρέα ενδιαφέροντα, ενώ αγαπούσε ιδιαίτερα τη θάλασσα και την Ανδρο.

Γεννημένος στη Βιέννη και έλκοντας την καταγωγή του από το κυκλαδίτικο νησί, είχε επί σειρά ετών ενεργό ρόλο στη διοργάνωση του ετήσιου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Ανδρου. «Η Ανδρος, η Καμάρα και τα τελευταία δρομάκια του νησιού μας ήταν το σημείο αναφοράς για όλα τα καλοκαίρια μου μέχρι σήμερα. Η Ανδρος και η θάλασσα, η Ανδρος και ο Ιστιοπλοϊκός Αγώνας της. Μεγαλώσαμε μαζί» έγραφε πέρυσι στο Λεύκωμα για τα 50 χρόνια του Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Ανδρου. Οσοι τον γνώρισαν κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, απλό παρά την οικονομική του επιφάνεια, που φεύγοντας άφησε απαρηγόρητους τη σύζυγό του Χαρά Ξυλά, γόνο εφοπλιστικής οικογένειας από τη Χίο, και τα τρία του παιδιά. Το δράμα τους άρχισε το πρωί της 2ας Απριλίου. Ηταν τότε, ξημερώνοντας Μεγάλη Δευτέρα, που η ελληνική κοινή γνώμη συγκλονιζόταν από την είδηση: δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι είχαν εισβάλει στη μονοκατοικία της Κηφισιάς, όπου ζούσε ο επιχειρηματίας με την οικογένειά του, και τον είχαν πυροβολήσει καθώς, αντιδρώντας εκείνος στην παρουσία τους, συνεπλάκησαν.

Την ώρα της ληστείας στο σπίτι βρίσκονταν τέσσερα άτομα: ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με τους κουκουλοφόρους βιώνοντας στιγμές τρόμου, ο γιος του ζευγαριού και η οικιακή βοηθός, οι οποίοι δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό. Οι δράστες παραβίασαν πόρτα του ισογείου, η οποία δεν ήταν συνδεδεμένη με το σύστημα συναγερμού, και στη συνέχεια ανέβηκαν στον πρώτο όροφο όπου κοιμόταν το ζευγάρι. Ο επιχειρηματίας ξύπνησε, αντίκρισε τους κουκουλοφόρους και συνεπλάκησαν. Παρά την επίθεση που δέχτηκε από τον έναν κακοποιό με σιδερένιο αντικείμενο στο κεφάλι, ο 52χρονος συνέχισε να αντιστέκεται, μέχρι που ο δεύτερος τον σημάδεψε με το όπλο και τον πυροβόλησε πισώπλατα δύο φορές. Βλέποντας τον άντρα της να σωριάζεται αιμόφυρτος στο έδαφος, η σύζυγός του υπέστη ισχυρό σοκ. Ο γολγοθάς της οικογένειας είχε μόλις αρχίσει.

Ο Αλέξανδρος Σταματιάδης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έχοντας υποστεί μεγάλη απώλεια αίματος, φέροντας θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και πολλαπλά τραύματα σε ζωτικά όργανά του, με τα σοβαρότερα να εντοπίζονται στο ήπαρ. Μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Παρά τη σταθερή πορεία που ακολουθούσε η υγεία του αρχικά, οι γιατροί παρέμεναν επιφυλακτικοί. Τις τελευταίες ημέρες ο 52χρονος παρουσίασε επιπλοκές, τις οποίες δεν μπόρεσε να ξεπεράσει.

Εκτός ελέγχου η εγκληματικότητα σε όλη τη χώρα

Στον τραγικό κατάλογο των θυμάτων βίαιων κακοποιών, οι οποίοι δεν διστάζουν να αφαιρέσουν ανθρώπινες ζωές προκειμένου να αρπάξουν ακόμα και λιγοστά χαρτονομίσματα από τα σπίτια απροστάτευτων οικογενειών, μπήκε χθες ο Αλέξανδρος Σταματιάδης, ο οποίος πάλεψε γενναία επί 19 μέρες για να κρατηθεί στη ζωή. Η «μαύρη λίστα» των δολοφονηθέντων ή σοβαρά τραυματιών έπειτα από ληστρικές εισβολές προκαλεί σοκ: τα τελευταία (μόλις) οκτώ χρόνια και μόνο στην Αττική έχουν διαπραχθεί συνολικά 431 αιματηρές ληστείες σε σπίτια με δραματικό απολογισμό 44 νεκρούς και 420 τραυματίες. Αλλωστε και τα ετήσια στατιστικά της Αστυνομίας για τις στιγμές τρόμου και αγωνίας που έχουν βιώσει πολίτες στα νοικοκυριά τους αποτυπώνουν τις διαστάσεις της εγκληματικότητας: σε όλη την Ελλάδα σημειώθηκαν πέρυσι 4.271 ληστείες (οι περισσότερες εκ των οποίων στην Αττική) και 75.707 κλοπές – διαρρήξεις. Μόνο σε μονοκατοικίες και διαμερίσματα καταγράφηκαν 708 εισβολές, δηλαδή γίνονταν δύο ληστείες την ημέρα (!), ενώ οι αστυνομικοί έσπευδαν σε εκατοντάδες περιστατικά της λεγόμενης εγκληματικότητας του δρόμου (υπήρξαν συνολικά 1.871 υποθέσεις), δηλαδή αρπαγές τσαντών, ληστείες κινητών τηλεφώνων κ.λπ.

Συγκεκριμένα, τις ημέρες του φετινού Πάσχα, το αιματηρό περιστατικό στη μονοκατοικία του 52χρονου επιχειρηματία, το μπαράζ διαρρήξεων και ληστειών (και) στα νότια προάστια, αλλά και οι τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκα περί μη ύπαρξης «αγγελικά πλασμένου κόσμου» και «μείωσης της εγκληματικότητας επί των ημερών μας» ξεσήκωσαν πολιτική θύελλα παράλληλα με κοινωνική κατακραυγή για απουσία σχεδίου αντιμετώπισης του εγκλήματος και πολίτες παραδομένους στην ανασφάλεια.

Οπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ», δήμοι των βορείων προαστίων αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ασφάλεια πληρώνοντας ιδιωτικές εταιρείες security, ενώ στα νότια προάστια οι τοπικοί άρχοντες απαίτησαν από το υπουργείο να βγάλει περισσότερους αστυνομικούς για περιπολίες στον δρόμο (και τελικά έλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις).

Για συνέχιση των προσπαθειών μέχρι οι δράστες να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη δεσμεύτηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προσθέτοντας στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής για να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια: «Η σύλληψη των εγκληματιών που αφαιρούν ζωές αποτελεί για την Ελληνική Αστυνομία ύψιστη προτεραιότητα». Και ενώ όλες αυτές τις ημέρες οι αστυνομικοί προσπαθούν να ρίξουν φως στη δολοφονική επίθεση, η μέχρι στιγμής έρευνα τους κρατά στο απόλυτο σκοτάδι, όχι μόνο για την ταυτότητα των δύο κουκουλοφόρων, αλλά και για τον τρόπο διαφυγής τους από τη μονοκατοικία της Κηφισιάς, ξημερώματα Μεγάλης Δευτέρας. Η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή φέρεται ότι έστρεψε την προσοχή της σε οργανωμένες συμμορίες αλλοδαπών (ίσως αλβανικής καταγωγής, που μιλούν ελληνικά), που με σχέδιο χτυπούν πολυτελή σπίτια των βορείων και νοτίων προαστίων της Αττικής.

Νέα Δημοκρατία: Να καταργηθεί τώρα ο νόμος Παρασκευόπουλου

Εκκληση στην κυβέρνηση να καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου απευθύνει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι ο θάνατος του Αλέξανδρου Σταματιάδη συγκλονίζει κάθε πολίτη: «Απευθύνουμε μια ακόμη έκκληση στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει – έστω και τώρα – την πολιτική της στον τομέα της ασφάλειας. Να καταργήσει τον καταστροφικό νόμο Παρασκευόπουλου με τον οποίο αποφυλακίστηκαν χιλιάδες εγκληματίες. Να αυξήσει τις περιπολίες των αστυνομικών στους δρόμους. Να ενισχύσει την Ομάδα Δίας και να επανασυστήσει την Ομάδα Δέλτα». Τη θλίψη τους για τον θάνατο του επιχειρηματία εξέφρασαν και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έκανε λόγο για «άλλη μια θανατηφόρα παρενέργεια της ιδεοληψίας υπουργών τύπου Τόσκα και Παρασκευόπουλου».

Σε απόγνωση οι αστυνομικοί ύστερα από νέα επίθεση

«Αντιμετωπίστε επιτέλους ως πολιτικό σύστημα την ΕΛ.ΑΣ. βάσει της πραγματικότητας και όχι βάσει ιδεολογικής προσέγγισης» ανέφερε χθες η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, εκφράζοντας την οργή της για την «άνανδρη επίθεση με πέτρες και αντικείμενα που δέχθηκαν από ομάδα αγνώστων δύο περιπολικά που κλήθηκαν να ελέγξουν σταθμευμένο δίκυκλο πίσω από την ΑΣΟΕΕ την Τρίτη 17 Απριλίου». Η Ενωση επισημαίνει: «Είναι και η οδός Μαυρομματαίων στις περιοχές που αποτελούν άβατα; Γιατί μέχρι χθες νομίζαμε ότι ήταν μόνο τα Εξάρχεια, ας μας απαντήσει η Πολιτεία. Είναι απαράδεκτο σε δημοκρατία η οποία ανήκει στον πολιτισμένο κόσμο και θέλει να λέγεται αστική να συμβαίνουν τέτοιου είδους περιστατικά, να μένουν αναπάντητα και μάλιστα να υποβαθμίζονται επικοινωνιακά. Ισως πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που οι συνάδελφοι δεν καταλήξανε με σπασμένα άκρα στο νοσοκομείο (…). Η προσπάθεια ορισμένων μονίμως να υποβαθμίζουν αυτές τις καταστάσεις για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους στρέφεται εναντίον τόσο των αστυνομικών όσο και των φορολογούμενων συμπολιτών μας».