Στην τελική ευθεία για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων υψηλής ασφαλείας, που θα περιλαμβάνουν βιομετρικά δεδομένα του κατόχου, βρίσκεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Θέμα ημερών και όχι εβδομάδων» είναι, όπως επισήμανε χθες στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Τόσκας, η προκήρυξη για την πρόσκληση εταιρειών, κυρίως της ΕΕ, ώστε να αρχίσει η έκδοση των αναβαθμισμένων ηλεκτρονικά βιομετρικών ταυτοτήτων. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι τεχνικές προδιαγραφές έχουν ολοκληρωθεί. Η έκδοση ταυτοτήτων που θα πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές αποτελεί υποχρέωση της χώρας που απορρέει από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με στόχο τον αποτελεσματικότερο έλεγχο για την αντιμετώπιση απειλών.

Βασικότερη δικλίδα ασφαλείας θεωρείται το μικροτσίπ, στο οποίο θα αποθηκεύονται τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του κατόχου. Το ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ψηφιακή φωτογραφία, στοιχεία του κατόχου όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ιθαγένεια, αριθμός δηματολογίου, τόπος και ημερομηνία έκδοσης της ταυτότητας, ημερομηνία λήξης της, υπογραφή και ΑΜΚΑ.

ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ. Αρχικά στα προαπαιτούμενα δεν περιλαμβανόταν το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα, πλέον όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συμπεριληφθεί. Οι νέες ταυτότητες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι πλαστικές, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας, με υψηλά στάνταρ ασφαλείας ώστε να είναι σχεδόν αδύνατον να πλαστογραφηθούν. Κάθε φορά που θα περνούν από τα μηχανήματα ελέγχου, θα γίνεται ανάγνωση των στοιχείων και σε περίπτωση πλαστότητας θα χτυπάει κόκκινο. Πρόκειται για μια υψηλού κόστους επένδυση και, κατά πληροφορίες, η επιβάρυνση για τον πολίτη εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στα 8 με 10 ευρώ. Οι νέες ταυτότητες αναμένεται να αρχίσουν να κυκλοφορούν σταδιακά στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η αντικατάσταση των ταυτοτήτων αποτελούσε συμβατική υποχρέωση από τα μέσα του 2000, σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα περιθώρια στένεψαν ακόμα περισσότερο πριν από λίγες ημέρες ύστερα από προτάσεις που κατατέθηκαν σε επιτροπή στο Στρασβούργο για δέσμη μέτρων ασφαλείας. Ως προτεραιότητα ετέθη το θέμα των ταυτοτήτων με την υποχρεωτική χρήση βιομετρικών δεδομένων, όπως δακτυλικά αποτυπώματα σε ψηφιακή μορφή και φωτογραφίες, τα οποία θα αποθηκεύονται σε ολοκληρωμένο δίκτυο δελτίων.