Συνέχεια θα έχει όπως φαίνεται η νέα κόντρα της Εκκλησίας με το υπουργείο Παιδείας: η Ιερά Σύνοδος επιμένει στην προσφυγή που κατέθεσε προ ημερών στο ΣτΕ κατά των αλλαγών στον οργανισμό λειτουργίας του υπουργείου Παιδείας, με τις οποίες – όπως υποστηρίζει – απαλείφθηκε από την αποστολή του η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στη χθεσινή συνεδρίασή της συζήτησε εκ νέου το θέμα και όπως όλα δείχνουν δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει στάση. Χαρακτηριστικό είναι ότι προχθές στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Συνόδου με τον Κώστα Γαβρόγλου, ο υπουργός Παιδείας ζήτησε από την Εκκλησία να αποσύρει την προσφυγή της. Εντούτοις, χθες αυτό που ανακοίνωσαν οι συνοδικοί ιεράρχες είναι ότι περιμένουν πρώτα να τους απαντήσει ο υπουργός.

Προχθές η επιτροπή παρέδωσε στον Κώστα Γαβρόγλου επιστολή με τις ενστάσεις τις για τις αλλαγές στον οργανισμό λειτουργίας του υπουργείου Παιδείας. Ουσιαστικά δηλαδή γραμμή της ΔΙΣ είναι «πάρτε πίσω τις αλλαγές για να πάρουμε πίσω την προσφυγή».

Σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών, η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε μεν ότι συνεχίζεται ο διάλογος αλλά και σ’ αυτό το πεδίο τα αγκάθια παραμένουν. Το ανακοινωθέν της ΔΙΣ αναφέρει πως γίνεται διάλογος ειδικότερα «για τη διόρθωση του περιεχομένου των Φακέλων του Μαθητού, με συνεκτίμηση των κρίσεων της 660/2018 αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για τον λόγο αυτόν παρατείνεται ο χρόνος έκδοσης και τύπωσης των διδακτικών εγχειριδίων του μαθήματος». Χθες το απόγευμα όμως το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωση-διευκρίνιση υποστήριζε πως ο Κώστας Γαβρόγλου κατέστησε σαφές στους μητροπολίτες ότι η απόφαση 660/2018 του ΣτΕ δεν αφορά τα ισχύοντα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών και φυσικά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τους Φακέλους Μαθητή, επιβεβαιώνοντας δηλαδή τη διάσταση απόψεων.

Την ίδια ώρα, και όπως αναμενόταν άλλωστε, η ΔΙΣ ανακοίνωσε χθες, με αφορμή το νομοσχέδιο για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας, πως «κάθε μορφή τεκνοθεσίας ή αναδοχής που αντίκειται στην Ευαγγελική Διδασκαλία και στις παραδόσεις του Λαού μας σε ό,τι αφορά τον ιερό θεσμό της οικογένειας και του γάμου δεν μπορεί να έχει την αποδοχή της Εκκλησίας».