Ηταν όντως τρομακτική, ασύλληπτη και εκπάγλου καλλονής η προχθεσινή εμφάνιση του Παναθηναϊκού που του προσπόρισε κιόλας την εμφατική νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης με 95-67, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ισχύει παραφρασμένο το νόημα μιας αγοραίας παροιμίας…

Θέλει η λεγάμενη να χαρεί και η Σιένα με τη Μακάμπι δεν την αφήνουν!

Τι σημαίνει αυτή η αναγωγή; Απλούστατα ηχεί ως το απαραίτητο σήμα κινδύνου και ακούγεται ως η φωνή της συνείδησης των Πρασίνων, καθότι και τις δύο φορές στο παρελθόν που βρέθηκαν να προηγούνται με 1-0 σε σειρές πλέι οφ, στις οποίες είχαν πλεονέκτημα έδρας, το έδωσαν πίσω αμέσως, αλλά φρόντισαν να το ανακτήσουν, και μάλιστα τη μία φορά διήνυσαν όλο τον δρόμο και ανέβηκαν στον θρόνο!

Μένει λοιπόν απόψε (21.15) να φανεί εάν τριτώσει το οξύμωρο σχήμα που είναι ταυτόχρονα καλό και κακό!

Στις 26 Μαρτίου του 2009 στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός μετά το 90-85 του πρώτου αγώνα ηττήθηκε από τη Μοντεπάσκι με 84-79, αλλά πέτυχε δύο νίκες στη Σιένα και προκρίθηκε στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, όπου στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης.

Η ιστορία επαναλήφθηκε στις 22 Μαρτίου του 2012, όταν μετά το 92-73 επί της Μακάμπι γνώρισε την ήττα στην παράταση με 94-92, εν συνεχεία βρέθηκε πίσω με 1-2, αλλά ισοφάρισε, επανέφερε τη σειρά στο ΟΑΚΑ, όπου επιβλήθηκε με 86-85 και ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη.

«Πρέπει να έχουμε πάλι πολλή ενέργεια, να παίξουμε με την ίδια νοοτροπία και να μείνουμε πιστοί στο πλάνο μας απέναντι σε μια ομάδα που θα προσπαθήσει να ανοίξει τον ρυθμό», τόνισε χθες ο Τζέιμς Γκιστ, ο οποίος ανυπομονεί «να προκριθούμε στο φάιναλ φορ, να πάμε στο Βελιγράδι και να σηκώσουμε το τρόπαιο».

Ξανά στο στόχαστρο

Και ενώ ο Τσάβι Πασκουάλ, για προφανείς λόγους, επέμενε και χθες ότι «η Ρεάλ παραμένει το φαβορί για την πρόκριση», ο Πάμπλο Λάσο εμφανίστηκε χθες το πρωί στο ΟΑΚΑ με… κύκλους στα μάτια. Ο λόγος; «Δεν έκλεισα μάτι όλη νύχτα, βλέποντας διαρκώς το βίντεο. Δεν σηκώνει σχολιασμό ένα ματς όταν βρίσκεσαι πίσω με 20-0 και όλα έχουν κριθεί τόσο νωρίς. Εχει πληγωθεί η υπερηφάνειά μας και ελπίζω ότι πήραμε το μάθημά μας και θα εμφανίσουμε ένα πολύ καλύτερο πρόσωπο», σχολίασε ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης.

Μέσα στην ευφορία που δημιούργησε η εμφατική επικράτηση, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο της Ευρωλίγκας, και μάλιστα για δύο λόγους: αφενός για την επαναλαμβανόμενη παρουσία στο γήπεδο του (ευρισκόμενου σε πεντάμηνη καραντίνα) Δημήτρη Γιαννακόπουλου και αφετέρου για την παραβίαση της χωρητικότητας και των κανόνων ασφαλείας, γεγονός που ενδέχεται να του προκαλέσει μπελάδες σε ενδεχόμενο πέμπτο ματς.