Το Μουσείο της Ακρόπολης φωτογραφισμένο με εντυπωσιακό τρόπο υποδέχθηκε προχθές βράδυ σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής, επιχειρηματικής και πνευματικής ζωής του τόπου. Με «φόντο» τον Ιερό Βράχο, ο Σύλλογος Αποφοίτων της London School of Economics and Political Science (LSE) βράβευσε τη Μαριάννα Λάτση για την «εξαιρετική προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο». Η Μαριάννα Λάτση, ντυμένη με ένα κομψό, λιτό μαύρο σύνολο, αναφέρθηκε στην ομιλία της στον πατέρα της Γιάννη Λάτση και το πώς ακριβώς αντιλαμβάνεται η ίδια τον ρόλο ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος. Η Μαριάννα Λάτση ξεκινώντας την ομιλία της, αναφέρθηκε σε όλη αυτή τη «μαγεία» που εκπέμπει το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα σημαντικότερα και πλέον δημοφιλή σε ολόκληρο τον πλανήτη. «Κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ, αισθάνομαι πάρα πολύ ταπεινή, μικρή και ασήμαντη» τόνισε η κ. Λάτση με τη σεμνότητα που τη διακρίνει. «Μικρή, ταπεινή και ασήμαντη, όταν αντικρίζω όλο αυτό που έχουν κάνει οι πρόγονοί μας πριν χιλιάδες χρόνια» επισήμανε.

Η Μαριάννα Λάτση, απόφοιτη της LSE, μίλησε για τα φοιτητικά της χρόνια, για τους καθηγητές οι οποίοι της χάρισαν έμπνευση «όπως τον σπουδαίο Ινδό Megnad Desai και τον εξαιρετικό Max Steuer, καθηγητή Οικονομικών και Φιλοσοφίας που ήταν και μέλος του Rock & Roll Band της LSE». Η κυρία Λάτση μίλησε για τις αξίες που τις μετέδωσε ο άνθρωπος, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά, «άφησε το αποτύπωμά του στην ψυχή της». «Ο Γιάννης Λάτσης, γνωστός σε όλο τον κόσμο ως ένας μεγάλου βεληνεκούς έλληνας επιχειρηματίας, για μένα ήταν πάντα απλά ο πατέρας μου» τόνισε. Η κυρία Λάτση αναφέρθηκε επίσης στην τεράστια κοινωνική προσφορά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση, το οποίο έχει βοηθήσει πάρα πολλούς αριστούχους μαθητές με καταγωγή από την ιδιαίτερη πατρίδα του μεγαλοεπιχειρηματία, την Ηλεία, να σπουδάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων LSE Νίκος Σοφιανός αναφέρθηκε στο σημαντικό κοινωνικό έργο της κυρίας Λάτση και ιδιαίτερα στη στήριξη την οποία προσφέρει στους νέους με σκοπό να ανοίξουν τα φτερά τους. Παρόντες στην τιμητική αυτή βραδιά, οι κ.κ. Κώστας Γαβρόγλου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Θεόδωρος Φέσσας, Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου κ.ά.

Η περίφημη «τάξη» του 1971

Η εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, που διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων της London School of Economics, έφερε στη μνήμη μου κάποιους άλλους «πολυσυζητημένους» αποφοίτους του Κολλεγίου Αθηνών αυτή τη φορά. Αποφοίτους οι οποίοι έγραψαν τη δική τους ιστορία στην πολιτική, επιχειρηματική, κοινωνική και πνευματική ζωή του τόπου. Πρόκειται για εκείνους τους «φοβερούς και τρομερούς» (σύμφωνα με πατριάρχη της επιχειρηματικής και κοινωνικής ζωής της χώρας) μαθητές, οι οποίοι αποφοίτησαν από το Κολλέγιο Αθηνών το 1971. Ποιοι ήταν λοιπόν αυτοί οι οποίοι συνεχίζουν να διατηρούν ακόμα και σήμερα φιλικές σχέσεις μεταξύ τους; Πρόκειται άλλωστε, όπως υποστηρίζουν αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις, για έναν ισχυρό «χρυσό κρίκο» φιλίας και αλληλοεκτίμησης, ο οποίος δεν πρόκειται να σπάσει ποτέ. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήταν ανάμεσα στους μαθητές της συγκεκριμένης τάξης, δεν έφθασε όμως στην… τελική ευθεία, διότι αναγκάστηκε (για τους γνωστούς σε όλους λόγους) να ακολουθήσει τον πατέρα του στο εξωτερικό. Ανάμεσα λοιπόν στους σημαντικούς αυτούς απόφοιτους της τάξης του 1971 ήταν οι Νίκος Νανόπουλος, Γιώργος Αγγουρίδης, Γιώργος Σαλονίκης, Γιώργος Κύρτσος, Ηρακλής Πολεμαρχάκις, Πέτρος Δούκας, Νίκος Μανωλόπουλος (του Ιδρύματος Νιάρχος), Ντόρις Μαργέλλος, Νίκος Μηλιός, Τίμος Τζάννες, Ανδρέας Καραϊσκάκης, Χρήστος Σορότος, Πάνος Τσουπίδης, κ.ά.

Ο Ελον Μασκ στους Παξούς…

Ο Ελον Ριβ Μασκ, µεγαλοεπιχειρηµατίας, µηχανικός, εφευρέτης, επενδυτής, ο ιθύνων νους πίσω από την Tesla Motors, είναι αναµφισβήτητα ένας από τους γοητευτικότερους άνδρες οι οποίοι κυκλοφορούν στον διεθνή χώρο των business. Ο κ. Μασκ (αρκετοί τον συγκρίνουν µε τον ήρωα της Marvel Τόνι Σταρκ για την ευρηµατικότητά του, αλλά και την ικανότητά του να επιβιώνει) αγόρασε, σύµφωνα µε στενούς φίλους, ένα εκπληκτικής οµορφιάς ιστιοφόρο, δηµιούργηµα των ναυπηγείων Perini Navi. Ο κ. Μασκ, λάτρης µέχρι σήµερα των motor yachts, αναµένεται να φθάσει στους Παξούς (ο ιδιοφυής επιχειρηµατίας έχει προχωρήσει ως γνωστό στη σύσταση της Tesla Greece, µιας εταιρείας που ιδρύθηκε από την Tesla Motors Netherlands), µε τη νέα εντυπωσιακή σύντροφό του. Καινούργιο σκάφος, ένα εκρηκτικό κορίτσι στο πλευρό του και η περιπετειώδης σχέση µε την εκκεντρική Αµπερ Χερντ µοιάζει µε µια «ανάµνηση» που µάλλον θα επιθυµούσε να ξεχάσει…