Οδυνηρή ήττα υπέστη η κυβέρνηση της Τερέζας Μέι σήμερα Τετάρτη από τη Βουλή των Λόρδων, που έθεσε υπό αμφισβήτηση την άρνηση της πρωθυπουργού να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit.

Η πρωθυπουργός, η οποία αγωνίζεται να κρατήσει ενωμένο το κυβερνών συντηρητικό κόμμα με αφορμή το θέμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, έχει δηλώσει ότι η Βρετανία θα εξέλθει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ευρώπης, μετά το Brexit τον επόμενο Μάρτιο, προκειμένου το Λονδίνο να μπορεί να διαμορφώσει τις δικές του συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου.

Αυτή η θέση διεύρυνε τον διχασμό στους κόλπους του κόμματός της και ήγειρε την προοπτική της ήττας στη Βουλή των Λόρδων, όπου οι Συντηρητικοί δεν διαθέτουν την πλειοψηφία.

«Να εξετάσει τις τελωνειακές ενώσεις»

Με ψήφους 348 υπέρ έναντι 225 κατά, οι βρετανοί βουλευτές, από όλα τα κόμματα, υπερψήφισαν τροπολογία επί του σχεδίου της Μέι για το Brexit, το νομοσχέδιο για την αποχώρηση από την ΕΕ, ζητώντας από τους υπουργούς να αναφέρουν ποιες προσπάθειες έκαναν για να διασφαλίσουν την τελωνειακή ένωση έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Στην απόφαση δεν προβλέπεται ρητά ότι η Βρετανία πρέπει να επιτύχει συμφωνία για την ένωση και οι υποστηρικτές του Brexit την χαρακτήρισαν τέχνασμα που στοχεύει στο να ενθαρρύνει τους οπαδούς της ΕΕ στη Βουλή των Κοινοτήτων προκειμένου ν’ ασκήσουν πιέσεις στην Τερέζα Μέι ν’ αντιστρέψει τη θέση της και τελικά να στηρίξει την τελωνειακή ένωση.

«Εάν στο τέλος πραγματικά αποχωρήσουμε, θα είναι με τρόπο που θα περιορίζει τη ζημιά στην ευημερία της χώρας… και γι’ αυτό ακριβώς πιστεύω ότι έχει λογική να ζητείται από την κυβέρνηση να εξετάσει τις τελωνειακές ενώσεις» δήλωσε ο βουλευτής (Τζον) Κερ, υποστηρικτής της παραμονής στην ΕΕ, στο δημοψήφισμα του 2016.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε τις αποδοκιμασίες των οπαδών του Brexit, που συμφώνησαν με τον βουλευτή Μάθιου Ρίντλεϊ, ο οποίος την περιέγραψε ως «απόπειρα να ναυαγήσει το νομοσχέδιο και να ναυαγήσει το Brexit», κατηγορία που απορρίπτουν όσοι εισήγαγαν την τροπολογία.

«Απογοήτευση»

Ο υπουργός-αρμόδιος για τη Βουλή των Λόρδων, Μάρτιν Κάλαναν επισήμανε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να στηρίξουν την τροπολογία διότι δεν πιστεύουν ότι η τελωνειακή ένωση αποτελεί συμφέρον για τη Βρετανία, υπαινισσόμενος ότι θα επιδιώξει την ανατροπή των αλλαγών.

Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Brexit διατύπωσε την απογοήτευσή της για την τροπολογία που κατατέθηκε.

Η ήττα που υπέστη η βρετανική κυβέρνηση και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι η πρώτη από τις ήττες που αναμένονται σε βάρος τους στη Βουλή των Λόρδων στη συζήτηση για το Brexit, τις ερχόμενες εβδομάδες.

Μετά τη Βουλή των Λόρδων το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων, το πιθανότερο στις αρχές του επόμενου μήνα. Και τα δύο σώματα πρέπει να συμφωνήσουν στην τελική διατύπωση του νομοσχεδίου προτού καταστεί νόμος του Κράτους.