Η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο πρέπει να συνδεθεί με αλλαγές στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να εγκριθεί από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, δήλωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνεδρίαση, το βράδυ της Τρίτης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με κύκλους συμμετεχόντων στη συνεδρίαση, η οποία είχε ως θέμα τις προτάσεις μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυρία Μέρκελ απέσπασε μ’ αυτές τις δηλώσεις το θερμό χειροκρότημα των βουλευτών, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως ο ΕΜΣ μπορεί ν’ αντικατασταθεί από ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο χωρίς μεγάλες αλλαγές στις Συνθήκες.

«Θεσμός των κρατών-μελών και όχι της ΕΕ»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυρία Μέρκελ τόνισε επιπλέον ότι το ταμείο θα πρέπει να είναι θεσμός των κρατών-μελών και όχι ένας ακόμη θεσμός της Ε.Ε. επί του οποίου η Επιτροπή θα είχε αποφασιστική επιρροή.

Η συζήτηση, αναφέρουν κύκλοι των βουλευτών, υπήρξε ιδιαίτερα έντονη, με περισσότερους από 20 βουλευτές να παίρνουν τον λόγο.

Ενδεικτικά, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ραλφ Μπρινκχάους, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ότι δεν έβλεπε πως κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο τέλος Ιουνίου θα μπορούσε να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, όπως το σχεδιάζουν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Ανγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε τη σύμφωνη γνώμη του με την καγκελάριο και τόνισε:«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Γερμανία φρενάρει τα μεταρρυθμιστικά σχέδια».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ομάδας, Φόλκερ Κάουντερ τάχθηκε υπέρ της ισορροπίας μεταξύ της ενδυνάμωσης της Ευρώπης και της τήρησης εθνικών συμφερόντων.