Τον κώδωνα του κινδύνου εναντίον των «πειρασμών του αυταρχισμού» που ελλοχεύουν έκρουσε χθες, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν. Κατά τη διάρκεια δίωρης συζήτησης με τους ευρωβουλευτές ο Μακρόν δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι σε πολλές χώρες – μέλη της ΕΕ τα λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα είτε εμφανίζονται ενισχυμένα είτε συμμετέχουν σε κυβερνήσεις συνεργασίας. «Μια μορφή ευρωπαϊκού εμφύλιου πολέμου κάνει και πάλι την εμφάνισή της και οι εθνικοί μας εγωισμοί μάς φαίνονται κάποιες φορές περισσότερο σημαντικοί από αυτά που μας ενώνουν απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν, χειροκροτούμενος από το σύνολο των ευρωβουλευτών, πλην των ακροδεξιών.

«Δεν θέλω να είμαι μέρος μιας γενιάς υπνοβατών. Ανήκω σε μια γενιά που δεν γνώρισε τον πόλεμο και που είναι έτοιμη να προσφέρει στον εαυτό της την πολυτέλεια να ξεχάσει αυτό που έζησαν οι πρόγονοί της», συνέχισε ο γάλλος πρόεδρος, ζητώντας ταυτοχρόνως «τη σθεναρή υπεράσπιση μιας ανανεωμένης ευρωπαϊκής κυριαρχίας».

Ως προς τα οικονομικά ζητήματα ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία «είναι έτοιμη να αυξήσει τη συμβολή της» στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα καλύπτει την περίοδο μετά το 2021, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για να γίνει αυτό «απαιτείται αναμόρφωση του ίδιου του προϋπολογισμού». Πρότεινε επίσης τη φορολόγηση των κολοσσών του Ιντερνετ ώστε να τονωθεί η χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς και ένα πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης των τοπικών κοινοτήτων που υποδέχονται πρόσφυγες. «Επιθυμώ τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που θα υποστηρίζει απευθείας οικονομικά τις τοπικές κοινότητες οι οποίες υποδέχονται και εντάσσουν τους πρόσφυγες», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να ξεπεραστεί η τοξική συζήτηση για τον κανονισμό του Δουβλίνου και τις μετεγκαταστάσεις, με την οικοδόμηση της εσωτερικής και της εξωτερικής αλληλεγγύης που χρειάζεται η Ευρώπη».

Ως προς τα ζητήματα της διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ και της δημιουργίας ενός προϋπολογισμού αποκλειστικά για τις χώρες της ευρωζώνης, ο γάλλος πρόεδρος τάχθηκε εκ νέου υπέρ, γνωρίζοντας ωστόσο ότι η βασική συζήτηση θα γίνει αύριο στο Βερολίνο, όπου θα επισκεφθεί την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Μια συζήτηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού, όπως ανέφερε ένας γερμανός Σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής, στη Γερμανία εμφανίζονται εσχάτως πολλοί «μικροί Σόιμπλε». Ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε επίσης το άνοιγμα της συζήτησης για την αγορά του άνθρακα, προωθώντας την ιδέα της κατώτερης τιμής του άνθρακα και ενός «φόρου άνθρακα στα σύνορα».

Η χθεσινή ομιλία Μακρόν στο Στρασβούργο «κέρδισε» χωρίς αμφιβολία τους ευρωβουλευτές, αν κρίνει κανείς από την ένταση του χειροκροτήματος στο τέλος της ομιλίας του, αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παίρνοντας τον λόγο εξήρε την αφοσίωση και την πίστη του γάλλου προέδρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Θέλω να εκφράσω τη συγκίνηση και τη φιλία μου όταν ακούω τον γάλλο πρόεδρο να εκφράζεται όπως το έκανε σήμερα. Η πραγματική Γαλλία επέστρεψε», δήλωσε χθες ο Γιούνκερ απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την ομιλία του Μακρόν.

Εμφανώς δυσαρεστημένοι από τη χθεσινή παρέμβαση Μακρόν στην Ευρωβουλή ήταν οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές και ώς έναν βαθμό ευρωβουλευτές προσκείμενοι στο κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ο πρόεδρος της ευρωκοινοβουλευτικής του ομάδας Μάνφρεντ Βέμπερ, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, κάλεσε διακριτικά τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει αν και κατά πόσο αισθάνεται ότι συγγενεύει από πολιτικής απόψεως με κάποια από τις αναγνωρισμένες πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής και αν προτίθεται να δεσμευτεί πριν από τις ερχόμενες ευρωεκλογές ως προς το ποιον υποστηρίζει για την επόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένη απάντηση ωστόσο δεν έλαβε, αφού ο γάλλος πρόεδρος δεν έδειξε στην παρούσα φάση διατεθειμένος να ανοίξει τα χαρτιά του επί του θέματος. Ενδεχομένως δε να μην τα ανοίξει ώς τις ερχόμενες ευρωεκλογές, γνωρίζοντας πως με βάση τις υπάρχουσες σήμερα ενδείξεις η πολιτική σύνθεση της νέας Ευρωβουλής θα διαφέρει σημαντικά από την υπάρχουσα και συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να δεσμευθεί ενώπιόν της.