Σχέδια φτιαγμένα με περισσή προσοχή, που αν δεν γνωρίζει κάποιος τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν, όπως τα βλέπει να κρέμονται στους βαμμένους σε πράσινες αποχρώσεις τοίχους της μικρής αίθουσας περιοδικών εκθέσεων στην Πινακοθήκη Γκίκα (που ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη), έχει την εντύπωση ότι πρόκειται για αυτόνομα έργα τέχνης. Χειρόγραφα γεμάτα σημειώσεις και παρατηρήσεις, τα περισσότερα από τα οποία φέρουν διάσημες υπογραφές, όπως του Κ.Π. Καβάφη και του Νίκου Καζαντζάκη, του Οδυσσέα Ελύτη και του Νίκου Γκάτσου, πλάι σε χαρακτικά και προσχέδια –περί τα 100 εκθέματα. Και νήμα που τα συνδέει όλα αυτά, το βλέμμα του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα καθώς είναι εκείνος που εικονογράφησε όλες αυτές και πολλές ακόμη εκδόσεις, συνολικά 40. Το υλικό αυτό συνθέτει την πρώτη έκθεση η οποία εγκαινιάζεται στο πλαίσιο της ανακήρυξης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου από την UNESCO για το 2018, υπό την επιμέλεια της Ιωάννας Μωραΐτη, και γίνεται αφορμή ώστε το σπίτι – μουσείο του ζωγράφου και αρχιτέκτονα επί της οδού Κριεζώτου να λειτουργεί πλέον για τέσσερις και όχι μόνο για δύο ημέρες που ήταν ανοιχτό ώς τώρα.

«Πρόκειται για μια έκθεση ψαγμένη», λέει ο Γιώργης Μαγγίνης, μέλος της τριμελούς εκτελεστικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη, ενώ ο Γιάννης Τροχόπουλος, που βρίσκεται στο τιμόνι του θεσμού Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, εκτιμά ότι η συγκεκριμένη παρουσίαση «θα συμβάλει στην καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος ανάγνωσης, περιέργειας και δημιουργικότητας».

Ανάμεσα στα έργα που προσελκύουν το βλέμμα του επισκέπτη είναι η δουλειά του Γκίκα γύρω από «Το άξιον εστί» του Ελύτη, η οποία δεν βρήκε ποτέ τον δρόμο για το τυπογραφείο, τα δικά του αγγλόφωνα κείμενα σε μετάφραση του Πάτρικ Λι Φέρμορ, αλλά και το λεύκωμα που εξέδωσε για τον Αλέξανδρο Ιόλα με αρχαία ελληνική ποίηση, όπως και το περιοδικό «3ο Μάτι», την εκδοτική επιμέλεια του οποίου είχε μαζί με τον Δημήτρη Πικιώνη.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι το διήμερο 28 και 29 Απριλίου η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

INFO

Η έκθεση «Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ζωγραφίζοντας τα βιβλία» εγκαινιάζεται απόψε στις 20.00 στην Πινακοθήκη Γκίκα, Κριεζώτου 3. Εως 21 Ιουλίου