ΤΗΝ πρώτη τους συνάντηση ύστερα από εννέα μήνες και το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά είχαν χθες ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Το δείπνο παρέθεσε η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στην οικία της και στη διάρκειά του οι δύο άνδρες επιχείρησαν να αναζητήσουν αν –και σε ποιον βαθμό –υπάρχει έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών. Ωστόσο, ήταν εξαρχής μια συνάντηση χαμηλών προσδοκιών: Πρώτον, επειδή πραγματοποιήθηκε χωρίς συμφωνημένη ατζέντα, γεγονός που δημιούργησε «παράθυρο ευκαιρίας» στον Ακιντζί να επεκταθεί σε θέματα εκτός της διαπραγμάτευσης, όπως τα ενεργειακά. Δεύτερον, εξαιτίας των ανακοινώσεων για εγκατάσταση τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Αναστασιάδης είχε εκ των προτέρων καταστήσει σαφές πως δεν θα μπει στη λογική της συζήτησης για τους υδρογονάνθρακες, όπως τουλάχιστον επιθυμούσε η τουρκοκυπριακή πλευρά. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στη Σύνοδο των χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας, στο Λονδίνο. Θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Τερέζα Μέι, με την οποία θα συζητήσει τα θέματα της ΑΟΖ και των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο –ζήτημα που επαναδιαπραγματεύονται ενόψει Brexit.