Η απόφαση της Βρετανίας να διεξάγει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία ήταν προς το εθνικό συμφέρον της χώρας και όχι το αποτέλεσμα πίεσης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στο κοινοβούλιο η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Δεν το κάναμε αυτό επειδή ο πρόεδρος Τραμπ μας το ζήτησε, το κάναμε αυτό επειδή πιστεύαμε ότι ήταν το σωστό που έπρεπε να γίνει. Υπάρχει μια ευρεία διεθνής στήριξη για τη δράση που αναλάβαμε», τόνισε η Μέι στο κοινοβούλιο.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία είναι αποφασισμένη να αποτρέψει να γίνει μια κανονικότητα η χρήση χημικών όπλων, απαντώντας σε ερωτήσεις βρετανών βουλευτών.

Ερωτηθείσα αν θα διατάξει νέες επιδρομές σε περίπτωση που αποδειχθεί στο μέλλον ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα, η Μέι απάντησε: «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητά μας να εγγυηθούμε ότι δεν μπορούμε να παρατηρούμε μια κατάσταση όπου η χρήση των χημικών όπλων γίνεται μια κανονικότητα».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπη με επικρίσεις επειδή παρέκαμψε το κοινοβούλιο και αποφάσισε να συμμετάσχει με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στις αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου, οι οποίες εξαπολύθηκαν σε απάντηση στη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα.

Η Μέι απηύθυνε στους βουλευτές για την απόφασή της να συμμετάσχει με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στις αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου, οι οποίες εξαπολύθηκαν σε απάντηση στη φερόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα.

Οι περισσότερες επικρίσεις προέρχονται από τους Εργατικούς, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έχει αμφισβητήσει τη νομική βάση της βρετανικής εμπλοκής στη Συρία.

Ο επικεφαλής του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν επεσήμανε χθες Κυριακή ότι η Μέι «θα μπορούσε να έχει ζητήσει τη σύγκληση του κοινοβουλίου εκτάκτως την προηγούμενη εβδομάδα (…) ή να έχει καθυστερήσει ως αύριο, οπότε επιστρέφει το κοινοβούλιο».

«Πιστεύω ότι αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτή τη χώρα είναι κάτι πιο ισχυρό, όπως για παράδειγμα μια νομοθεσία περί πολεμικών εξουσιών βάσει της οποίας η κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτεί στο κοινοβούλιο για όσα κάνει εξ ονόματός μας», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξή του στο BBC.

Η Βρετανία έχει επισημάνει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω επιδρομές εναντίον της Συρίας, όμως ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ότι όλες οι πιθανότητες θα είναι στο τραπέζι, αν γίνει ξανά χρήση χημικών όπλων εναντίον των Σύρων.

Η πρόταση του Κόρμπιν για την υιοθέτηση νομοθεσίας που θα περιορίζει την εξουσία της κυβέρνησης να αναλαμβάνει στρατιωτική δράση ενδέχεται να λάβει τη στήριξη και κάποιων βουλευτών των Συντηρητικών, οι οποίοι έχουν εκφράσει φόβους για κλιμάκωση της έντασης στη Συρία.