Ο σπουδαίος κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια, έγραψε ένα μυθιστόρημα που (τα φέρνουν ωσαύτως οι βουρλισμένοι χρόνοι ώστε να) κολλάει γάντι στα δεδομένα και στα ζητούμενα του μπασκετικού Παναθηναϊκού… Τον «Ερωτα στα χρόνια της χολέρας» εννοώ, διότι προφανώς έπειτα από πέντε αποτυχημένες απόπειρες επιστροφής στα Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας, 15 ήττες σε 20 αγώνες (με την Μπαρτσελόνα, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Μπασκόνια και τη Φενέρμπαχτσε) και ένα παθητικό 205 πόντων, οι Πράσινοι νιώθουν από σήμερα αυτή την καψούρα τους να αναζωπυρώνεται… Την αναζωπυρώνουν διάφορες εστίες: τα έξι λάβαρα που σήκωσαν μέσα σε μία δεκαπενταετία, το σύνδρομο της στέρησης (από το 2012 και εντεύθεν), οι αναμετρήσεις με την εννέα φορές Βασίλισσα Ρεάλ, ακόμη και η αναζωπυρωμένη κόντρα με την Ευρωλίγκα. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα στρέφεται η χθεσινή προτροπή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου προς τους φιλάθλους «να μην απαντήσουν στις συνειδητές προκλήσεις που ενδέχεται να γίνουν από πλευράς άλλων παραγόντων, ώστε να μην τους δοθεί κανένα δικαίωμα να επιβάλουν στον Παναθηναϊκό μας νέα τιμωρία, ακόμη και αν οι διαιτητές αποδειχθούν κατώτεροι των περιστάσεων».

Χαρμόσυνες απουσίες

Με πλεονέκτημα έδρας που δεν θέλει να το ξαναδεί, όπως πέρυσι, να γίνεται στάχτη και μπούλμπερη, πλήρης, φορμαρισμένος και με αυτοπεποίθηση μετά τις πέντε απανωτές νίκες στον επίλογο της κανονικής περιόδου ο Παναθηναϊκός υποδέχεται απόψε (21.15) στο καμίνι του ΟΑΚΑ τους Μαδριλένους, οι οποίοι εκτός από τον Σέρχιο Γιουλ δεν θα έχουν στη διάθεσή τους ούτε τον Φακούντο Καμπάτσο.

Η απουσία τού (σεσημασμένου από τις 22 Ιανουαρίου 2015 μετά την α λα τζουντόκα λαβή στον Διαμαντίδη) αργεντινού κασκαντέρ προφανώς αποτελεί χαρμόσυνο νέο για τον Καλάθη, μέσα στα πόδια του οποίου, κατά την προσφιλή τακτική του, θα επιχειρούσε να χωθεί!

Οντας ο ηγέτης και το βαρόμετρο του Παναθηναϊκού ο Νικ έσπευσε να συμπυκνώσει το σύνθημα της αποψινής επιχείρησης σε μια κουβέντα: «Να υπερασπιστούμε το σπίτι μας». Αυτός είναι ο μείζων στόχος των εξάκις πρωταθλητών Ευρώπης απέναντι στους Μαδριλένους, οι οποίοι και τις τέσσερις φορές που έπαιξαν στα πλέι οφ με μειονέκτημα έδρας αποκλείσθηκαν, σημειώνοντας μόλις μία νίκη σε οκτώ εκτός έδρας αγώνες.

«Η Ρεάλ είναι το ξεκάθαρο φαβορί της σειράς, λόγω πρεστίζ» είπε για ευνόητους λόγους ο Τσάβι Πασκουάλ στην «Εl Mundo Deportivo», επισημαίνοντας ότι «απέναντι σε έναν περίπλοκο και ποιοτικό αντίπαλο πρέπει να διαθέτουμε αμυντική αντίδραση, να παίξουμε το δικό μας μπάσκετ και να κοντρολάρουμε τα συναισθήματά μας».

Στον αντίποδα, ο Πάμπλο Λάσο εστίασε στην ανάγκη «να σκεπτόμαστε μονάχα το πρώτο ματς και να βρούμε απαντήσεις στους καλούς σουτέρ και στα αθλητικά προσόντα των αντιπάλων μας».