Προχωρά ο Δήμος Θεσσαλονίκης τις διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στο χώρο των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου, στην περιοχή της Θέρμης.

Η διοίκηση του κεντρικού Δήμου θα καταθέσει πρόταση στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την προώθηση της διαδικασίας ένταξης στο σχέδιο πόλης της περιοχής των κοιμητηρίων με Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, με στόχο να καθοριστεί οικοδομήσιμος χώρος για την εγκατάσταση χρήσεων κοιμητηρίων και κέντρου αποτέφρωσης νεκρών.

Στη συνέχεια, ο φάκελος με το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο θα κατατεθεί στις υπηρεσίες του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη, στα όρια του οποίου βρίσκονται τα Κοιμητήρια και ακολούθως στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, που θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, «τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου λειτουργούν από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 σε έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Θεσσαλονίκης που απαλλοτριώθηκε για το σκοπό αυτό και εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη. Ωστόσο κατά το χρόνο ίδρυσης τους δεν προβλεπόταν ως προαπαιτούμενο η τήρηση διαδικασιών χωροθέτησης και περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης».

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προβαίνει σήμερα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την πολεοδομική τακτοποίηση των Κοιμητηρίων Αναστάσεως του Κυρίου, με παράλληλα στόχο τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών σε τμήμα της απαλλοτριωθείσας υπέρ ειδικού σκοπού έκτασης, σύμφωνα με τις προβλέψεις του αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Πυλαίας», αναφέρεται στην εισήγηση.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε εκφράσει την αισιοδοξία πως οι πρώτες αποτεφρώσεις θα γίνουν μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019, καθώς παράλληλα με τις παραπάνω διαδικασίες πραγματοποιείται η μελέτη για το κτιριακό και τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.