Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία θα ενημερώσουν σήμερα το ΝΑΤΟ σχετικά με τις συντονισμένες αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις τους κατά κυβερνητικών στόχων στην Συρία, σύμφωνα με αξιωματούχο της συμμαχίας.

Η συνεδρίαση των 29 πρεσβευτών του ΝΑΤΟ αναμένεται ν’ αρχίσει γύρω στις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Το ΝΑΤΟ δεν είχε συμμετοχή στην πραγματοποίηση των σημερινών αεροπορικών και πυραυλικών πληγμάτων κατά συριακών στόχων, ενώ ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ υποστήριξε τις επιθέσεις, με σημερινή ανακοίνωσή του.

«Η ενέργεια αυτή θα περιορίσει την ικανότητα της συριακής κυβέρνησης να πραγματοποιήσει άλλες επιθέσεις με χημικά όπλα κατά του συριακού λαού», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στις επιδρομές, τονίζοντας πως τα πλήγματα θα υποβαθμίσουν τις δυνατότητες του καθεστώτος Άσαντ να επιτίθεται στον συριακό λαό με χημικά όπλα.

«Η χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη και οι υπαίτιοι πρέπει να είναι υπόλογοι» για τις πράξεις τους, συμπλήρωσε.

Στόχοι των πληγμάτων ήταν ερευνητικό κέντρο στην περιοχή της Δαμασκού, όπου σύμφωνα με τις ΗΠΑ δοκιμάζονται και παράγονται χημικά και βιολογικά όπλα, αποθήκη στην περιοχή της Χομς, όπου πιστεύεται ότι φυλασσόταν αέριο σαρίν, και ένας ακόμα αποθηκευτικός χώρος κοντά στη Χομς, που φιλοξενούσε διοικητική εγκατάσταση.

Αφορμή για τις επιδρομές ήταν οι καταγγελίες ότι οι συριακές τακτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση με χημικά όπλα εναντίον της ανταρτοκρατούμενης πόλης Ντούμα, πριν από μία εβδομάδα, προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων αμάχων.