Ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ολοκλήρωσε την Παρασκευή τον δεύτερο γύρο των διαβουλεύσεων με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, δηλώντοντας πως θα αποφασίσει εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

«Θα περιμένω λίγες ημέρες και στη συνέχεια θα αποφασίσω πώς θα προχωρήσω για να ξεπεράσουμε το τέλμα που έχει δημιουργηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο Ματαρέλα.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι κατά τις επαφές του με τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις υπογράμμισε την ανάγκη να αποκτήσει, η χώρα μια κυβέρνηση με πλήρεις εξουσίες. Σημειώνεται ότι στην φάση αυτή ο Πάολο Τζεντιλόνι, παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Ο ιταλός πρόεδρος θεωρεί αναγκαίο τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, όπως τόνισε, λόγω και των σημαντικών εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και της αύξησης της έντασης σε διεθνές επίπεδο.

Θα πρέπει να διαπιστωθεί τώρα, αν τις ερχόμενες ημέρες ο Σέρτζιο Ματαρέλα θα αποφασίσει να αναθέσει κάποια διερευνητική εντολή (ενδεχομένως στους προέδρους της Γερουσίας ή της Βουλής), αν θα προχωρήσει απευθείας στην ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης ή αν θα ξεκινήσει ο ίδιος νέο κύκλο επαφών με τα κόμματα