Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Μεγάλη Βρετανία, μετά την επιβεβαίωση των ευρημάτων της για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ από διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Ειδικοί του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σημείωσαν ότι επιβεβαιώνουν τα ευρήματα των βρετανών ομολόγων τους περί νευροτοξικού παράγοντα «υψηλής μάλιστα καθαρότητας», ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια.

Ο ΟΑΧΟ, που συνέλεξε τα δικά του δείγματα στην πόλη Σάλσμπερι, έπειτα από αίτημα της Βρετανίας, δεν προχώρησε στην απόδοση ευθυνών για την επίθεση –για την οποία η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε ανάμιξη– ούτε κατονόμασε τον χημικό παράγοντα.

«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης από εργαστήρια που όρισε ο ΟΑΧΟ των περιβαλλοντικών και βιοϊατρικών δειγμάτων που συνέλεξε η ομάδα του ΟΑΧΟ επιβεβαιώνουν τα ευρήματα του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά την ταυτότητα του τοξικού χημικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στο Σάλσμπερι και τραυμάτισε σοβαρά τρεις ανθρώπους» ανέφερε.

Σύμφωνα με την ανάλυση στα εργαστήρια του ΟΑΧΟ, η ουσία ήταν «υψηλής καθαρότητας», γεγονός που στηρίζει τον ισχυρισμό της βρετανικής κυβέρνησης για την εμπλοκή ενός κράτους.