Η σημαία της συριακής κυβέρνησης κυματίζει στην πόλη Ντούμα, την τελευταία περιοχή που τελούσε υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό, σηματοδοτώντας την ανάληψη από τις κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ του ελέγχου «όλης της Ανατολικής Γκούτα», ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός.

«Ένα σημαντικό γεγονός για την ιστορία της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας είναι αυτό που έγινε σήμερα (Πέμπτη): η σημαία της συριακής κυβέρνησης υψώθηκε σε κτίριο της πόλης Ντούμα, σηματοδοτώντας την ανάληψη του ελέγχου αυτής της περιοχής και κατά συνέπεια ολόκληρης της Ανατολικής Γκούτα», δήλωσε ο ρώσος στρατηγός Γιούρι Γεβτουσένκο.

Νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας,μετέδωσε πως η ρωσική στρατιωτική αστυνομία αναπτύχθηκε στην Ντούμα.«Είναι οι εγγυητές της νομιμότητας και της τάξης στην πόλη» ανέφερε σχετικά το ρωσικό υπουργείο.

Οι αντάρτες παρέδωσαν τα όπλα τους

Οι τελευταίοι αντάρτες που είχαν απομείνει στην πόλη Ντούμα, παρέδωσαν τα όπλα τους και ο αρχηγός τους εγκατέλειψε τη ζώνη αυτή, κατευθυνόμενος προς το βόρειο τμήμα της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Οι μαχητές της οργάνωσης Τζάις αλ Ισλάμ παρέδωσαν χθες τα βαρέα όπλα τους στη ρωσική στρατονομία στην Ντούμα», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Ο αρχηγός τους Ίσαμ Μπουγουεϊντάνι έφυγε την ίδια ημέρα από την πόλη και έφτασε σε μια ζώνη που ελέγχουν οι αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Η πλειονότητα των υψηλόβαθμων στελεχών της Τζάις αλ Ισλάμ, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Ίσαμ Μπουγουεϊντάνι, εγκατέλειψε την Ντούμα και έφτασε το βράδυ της Τετάρτης στη βόρεια Συρία», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Σημειώνεται πως η αποχώρηση των ανταρτών γίνεται μετά τη συμφωνία που επετεύχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο με τις κυβερνητικές δυνάμεις για την απομάκρυνση και των τελευταίων ανταρτών από την Ντούμα, μερικές ώρες έπειτα από τη φερόμενη χημική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην πόλη.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, χιλιάδες μαχητές της Τζάις αλ Ισλάμ και άμαχοι απομακρύνθηκαν από την πόλη και μετέβησαν σε περιοχές της επαρχίας του Χαλεπιού που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.