Τραγική κατάληξη είχαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του πιλότου του μοιραίου Mirage 2000-5, που κατέπεσε εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου. Τα συνεργεία διάσωσης εντόπισαν νεκρό τον 34χρονο χειριστή του αεροσκάφους.

Τον θάνατο του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία η οποία αναφέρει ότι συγκροτήθηκε επιτροπή για τη διερεύνηση του δυστυχήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρει:

«Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στην φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου. Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος».

Την είδηση του θανάτου είχε σπεύσει να ανακοινώσει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Συγκεκριμένα ο υπουργός γράφει στην ανάρτηση του: «Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ».

Σε ανακοίνωσή του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Σήμερα χάσαμε ένα σπουδαίο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που έφυγε την ώρα του καθήκοντος.Η οδύνη όλων μας είναι μεγάλη. Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια»

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Σμηναγού μας Γιώργου Μπαλταδώρου. Έδωσε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, για την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, τον τιμούμε ως ήρωα και θα σταθούμε δίπλα στους δικούς του. Η μνήμη του ας γίνει πηγή θάρρους για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Και έμπνευση συνετής αποφασιστικότητας για ολόκληρο το λαό μας».

«Βαθιά θλίψη και οδύνη για τον σμηναγό της Πολεμικής μας Αεροπορίας που έπεσε πάνω στο καθήκον. Η πατρίδα τον τιμά. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του», ανέφερε σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η Φώφη Γεννηματά για τον θάνατο του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η κ. Γεννηματά επικοινώνησε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ε. Αποστολάκη εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της.

«Αλλος ένας πιλότος έπεσε στο Αιγαίο υπερασπιζόμενος την πατρίδα μας. Τα συλλυπητήριά μου στη μεγάλη οικογένεια της πολεμικής αεροπορίας καθώς και στην οικογένεια και τους φίλους του. Ο θάνατός του ας μας κάνει όλους πιο συνετούς», αναφέρει στην ανάρτησή του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας και την οδύνη μας για την απώλεια του πιλότου – σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος προασπιζόμενος την εθνική μας κυριαρχία.

Η σκέψη μας βρίσκεται στην οικογένειά του και τους συναδέλφους του. Η πατρίδα μας του οφείλει ευγνωμοσύνη» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου του μαχητικού αεροσκάφους, επισημαίνοντας ότι «οι Έλληνες πιλότοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, η οποία κλιμακώνεται στο πλαίσιο της γενικότερης όξυνσης στην περιοχή, και με την ανοχή του ΝΑΤΟ».

«Από την πρώτη στιγμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Φ. Κουβέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τραγικό συμβάν» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος

Τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον θάνατο του πιλότου της πολεμικής αεροπορίας Γ. Μπαλταδώρου που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος. Στην οικογένεια του εκλιπόντα, και στα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Επέστρεφε από αναχαίτιση στο Αιγαίο

Το αεροσκάφος επέστρεφε για προσγείωση στη Σκύρο μετά από αναχαίτιση και βρισκόταν κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του νησιού.

Δεν είναι γνωστά έως στιγμής τα αίτια της πτώσης.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στις 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5 εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου.

Στην περιοχή επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες και σύμφωνα με πληροφορίες ο χειριστής του ήταν έμπειρος.

Από τις πρώτες πληροφορίες συνάγεται το συμπέρασμα ότι όταν επέστρεφαν ο νούμερο 2 του σχηματισμού ανέφερε ότι ο νούμερο 1 συνετρίβη στη θάλασσα. Η Πολεμική Αεροπορία προσπαθεί να μάθει τι συνέβη ενώ ο πιλότος του δεύτερου προσγειώθηκε και ενημερώνει τη μονάδα του.

Στις έρευνες συμμετέχουν εναέρια μέσα και πλοία του πολεμικού ναυτικού. Φρεγάτες και άλλα σκάφη του λιμενικού, ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και ένα Σινούκ με άνδρες της ομάδας υποβρύχιων καταστροφών που πηγαίνουν προς το σημείο πτώσης του αεροσκάφους προκειμένου να εντοπίσουν τον πιλότο.

Ιστορικό

Τα Mirage έφτασαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας το 1988 ως μέρος του αναβαθμιστικού προγράμματος της ΠΑ, που έως τότε πετούσε με αεροσκάφη 1ης και 2ης γενιάς.

Μαζί με τα F-16 αποτελούν την κύρια και πιο σύγχρονη δύναμη αναχαιτίσεων της Πολεμικής Αεροπορίας. Η αγορά των αεροσκαφών ονομάστηκε σχέδιο Talos και έφερε στην Ελλάδα 40 τέτοια μαχητικά.To 2000 αποφασίστηκε η αγορά 15 νέων 2000-5 mk.II και η αναβάθμιση 10 υφιστάμενων αεροσκαφών στο ίδιο επίπεδο. Η έκδοση mk.ΙΙ είναι μια έκδοση ειδικά σχεδιασμένη για την Ελλάδα με εκτεταμένες αλλαγές και πραγματικές δυνατότητες πολλαπλών ρόλων.

Για το μέλλον σχεδιάζεται και η αναβάθμιση του υπολοίπου στόλου στο επίπεδο mk.II για λόγους ομοιογένειας υλικού.

Τουρκικά ΜΜΕ: «Δεν υπήρχαν τούρκικα μαχητικά στην περιοχή όπου έπεσε το Μιραζ»

Η είδηση της πτώσης ελληνικού μαχητικού τύπου Μιράζ μεταδίδεται από τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα τα δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ.

Ο ειδησεογραφικός τηλεοπτικός σταθμός Heberturk, σε ανταπόκριση του Mahmut Gurer από την Άγκυρα, μετέδωσε ότι σύμφωνα με πηγές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων την ώρα που κατέπεσε το ελληνικό Μιράζ στο Αιγαίο, δεν υπήρχε παρουσία τουρκικών μαχητικών στην περιοχή.