Τα Ανάκτορα του Κένσινγκτον ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει «επίσημος κατάλογος πολιτικών ηγετών» που έχουν προσκληθεί στον γάμο του πρίγκιπα Χάρι με την Αμερικανίδα Μέγκαν Μαρκλ, αποκλείοντας έτσι την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Η θέση του 33χρονου Χάρι, 5ου στη σειρά διαδοχής στον βρετανικό θρόνο, μετά τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Κάρολο, τον αδελφό του, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, και τα δύο παιδιά του τελευταίου, δίνει στο γεγονός αυτό έναν λιγότερο διπλωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τον γάμο του Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον το 2011.

«Αποφασίστηκε ότι δεν είναι απαραίτητος ένας επίσημος κατάλογος πολιτικών ηγετών –βρετανών και διεθνών– για τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι και της κυρίας Μέγκαν Μαρκλ. Ζητήθηκε η γνώμη της κυβέρνησης για την απόφαση αυτή που λήφθηκε από τον βασιλικό οίκο», δήλωσε εκπρόσωπος των Ανακτόρων. «Ο πρόεδρος Τραμπ δεν θα προσκληθεί, γιατί ο γάμος είναι για φίλους και την οικογένεια μόνο».

Οι μελλόνυμφοι ήθελαν πολύ να καλέσουν τον Μπαράκ και τη Μισέλ Ομπάμα με τους οποίους ο Χάρι έχει αναπτύξει φιλία. Ωστόσο σύμβουλοι της βρετανικής κυβέρνησης ζήτησαν από τον Χάρι να το ξανασκεφτεί, διότι μια πρόσκληση στους Ομπάμα και όχι στον Ντόναλντ Τραμπ θα εκλαμβανόταν ως περιφρόνηση προς τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ, με συνέπεια την επιδείνωση των σχέσεων της Βρετανίας με την κυβέρνηση Τραμπ και «ο πρίγκιπας δεν θα ήθελε επ΄ουδενί να προκαλέσει έναν διπλωματικό μπελά», σύμφωνα με πηγή των Ανακτόρων. Άλλωστε οι προσκλήσεις τυπώθηκαν στις 22 Μαρτίου.

Σίγουρα οι καλεσμένοι θα είναι αρκετά λιγότεροι σε σχέση με τους 1.900 που παρέστησαν στον γάμο του Ουίλιαμ και της Κέιτ στο Αβαείο του Ουέστμινστερ, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αρκετά μέλη της βρετανικής κυβέρνησης και ηγέτες των χωρών της Κοινοπολιτείας.

Σχεδόν 600 θα είναι οι καλεσμένοι στη γαμήλια τελετή στις 19 Μαΐου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου –χωρητικότητας 800 ατόμων– όπου βαπτίστηκε ο Χάρι σε ηλικία τριών μηνών.

Σύμφωνα με τη Daily Star, τα μεγαλύτερα ετεροθαλή αδέλφια της Μέγκαν, ο Τόμας Μαρκλ ο Νεότερος και η Σαμάνθα Μαρκλ, δεν θα προσκληθούν.

Ο ανιψιός της και γιος του Τόμας του Νεότερου, ο Τάιλερ Ντούλεϊ, όπως και η μητέρα του, η Τρέισι Ντούλεϊ, επίσης έμειναν εκτός λίστας.

Οι γονείς της νύφης θα παραστούν. Η Ντόρια Ράγκλαντ θα ταξιδέψει από την Καλιφόρνια για να καμαρώσει το μοναχοπαίδι της. Ο 73χρονος Τόμας Μαρκλ ο Πρεσβύτερος θα ταξιδέψει από το Μεξικό όπου ζει και αναμένεται να συνοδέψει τη Μέγκαν στα σκαλιά της εκκλησίας.

Οι γονείς της Μέγκαν χώρισαν όταν η κόρη τους ήταν έξι ετών, και η κόρη μεγάλωσε με τη μητέρα της.

Η Sun γράφει ότι ο ‘Ελτον Τζον πιθανόν να έχει λάβει πρόσκληση. Ο διάσημος μουσικός έχει ακυρώσει δύο παραστάσεις στο Λας Βέγκας το Σαββατοκύριακο που θα τελεστεί ο γάμος, γεγονός που του επιτρέπει να παραστεί ή και να τραγουδήσει εκεί. Ο ‘Ελτον Τζον ήταν στενός φίλος της αείμνηστης πριγκίπισσας Νταϊάνας και από τις ελάχιστες διασημότητες που παρέστησαν στον γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ και 2ου στη σειρά διαδοχής.

Επίσης και τα πέντε μέλη του βρετανικού γυναικείου ποπ συγκροτήματος Spice Girls έχουν προσκληθεί.

Σχεδόν 2.640 άνθρωποι έχουν προσκληθεί στο πάρκο του Πύργου του Ουίνδσορ για να παρακολουθήσουν την άφιξη του πρίγκιπα Χάρι, της μνηστής του και των καλεσμένων, καθώς και την πομπή με την άμαξα που θα αναχωρήσει από τον πύργο, είχαν ανακοινώσει τον Μάρτιο τα Ανάκτορα.

Ανάμεσα στους καλεσμένους αυτούς είναι 1.200 πολίτες από τις τέσσερις γωνιές της χώρας που διακρίθηκαν για την ισχυρή ηγετική ικανότητα στις πόλεις τους, 200 μέλη φιλανθρωπικών οργανώσεων, 610 μέλη της τοπικής κοινότητας του Ουίνδσορ, εκατό μαθητές γειτονικών σχολείων και 530 εργαζόμενοι στον βασιλικό οίκο.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο προνόμιο (να παραστώ γιατί) θα είναι ένα σπουδαίο θέαμα», δήλωσε ένας από τους καλεσμένους αυτούς, ο 30χρονος Φίλιπ Γκιλέσπι, βετεράνος του βρετανικού στρατού που έχασε το δεξί του πόδι σε έκρηξη κατά τη διάρκεια αποστολής στο Αφγανιστάν, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Press Association. Κατά το παρελθόν, είχε μετάσχει στους Invictus Games, τους αγώνες που διεξάγονται με πρωτοβουλία του πρίγκιπα Χάρι για τους ανάπηρους πολέμου.

Η Ρόζι Τζίντεϊ, μια 34χρονη κοινωνική επιχειρηματίας που κατοικεί στο Μπέρμιγχαμ, στην κεντρική Αγγλία, δηλώνει «κατενθουσιασμένη» που έλαβε πρόσκληση. Είχε συναντήσει τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην πόλη τον Μάρτιο.