Ως προσπάθεια της Τουρκίας να τεστάρει την αντίδραση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου ερμηνεύεται από το «Πεντάγωνο» η χαμηλή πτήση ελικοπτέρου της τουρκικής ακτοφυλακής κοντά στη νήσο Ρω βραδινές ώρες, και με σβηστά φώτα, που προκάλεσε την απάντηση της στρατιωτικής φρουράς με προειδοποιητικά πυρά σε ασφαλή τομέα.

Η νέα προκλητική ενέργεια δεν θεωρείται μεμονωμένη αλλά έρχεται να προστεθεί σε ένα μπαράζ ασυνήθιστων και απρόβλεπτων επεισοδίων που έχει προκαλέσει η Τουρκία (επακούμβηση κανονιοφόρου, εμβολισμός λιμενικού σκάφους, σύλληψη στρατιωτικών) σε μόλις ένα τετράμηνο από την αρχή της νέας χρονιάς. Ασυνήθιστη όμως ήταν και η ελληνική αντίδραση, καθώς είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά απαντάει κατ’ αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με τη ρίψη προειδοποιητικών βολών, μολονότι το ελικόπτερο δεν είχε παραβιάσει το FIR Αθηνών.

Στρατιωτικές πηγές σημείωναν χθες πως για να αντιληφθεί κανείς γιατί η στρατιωτική φρουρά ακολούθησε αυτή την τακτική θα πρέπει να σταθμιστεί σε ποια περίοδο έγινε το επεισόδιο και υπό ποιες συνθήκες. «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι όπως ήταν πριν από τέσσερις μήνες. Υπάρχει συνεχής ένταση. Και τα νησιά μας είναι σε αυξημένη ετοιμότητα. Συνεπώς η αντίδραση είναι σ’ αυτό το πλαίσιο».

Στην απόφαση για τη ρίψη προειδοποιητικών πυρών φαίνεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο και οι συγκεκριμένες συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το επεισόδιο. Το ελικόπτερο –επισημαίνουν υψηλόβαθμες πηγές του «Πενταγώνου» –πλησίασε τη νήσο Ρω βράδυ, με σβηστά φώτα και πετούσε σε χαμηλό ύψος. Ακουγόταν πολύ κοντά. Και θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι η απόσταση που χωρίζει τη Ρω από τις τουρκικές ακτές είναι μόλις 3 μίλια. «Οταν ένα ελικόπτερο βρίσκεται τόσο κοντά με σβηστά φώτα είναι άγνωστες οι προθέσεις του. Σε ελάχιστα λεπτά θα μπορούσε να βρεθεί πάνω από το νησί».

Το χρονικό. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από πηγές του ΓΕΕΘΑ, το ελικόπτερο προσέγγισε το νησί της Ρω γύρω στις 10.30 το βράδυ της Δευτέρας. Η στρατιωτική φρουρά του νησιού άκουσε τον κινητήρα του ελικοπτέρου. Δεν το έβλεπε αλλά –σύμφωνα με πληροφορίες –αντιλήφθηκε ότι πετούσε πολύ κοντά στην οριογραμμή και σε χαμηλό ύψος. Στο φυλάκιο της στρατιωτικής φρουράς σήμανε συναγερμός και ο αρχιφύλακας επικοινώνησε με τον διοικητή του στο Καστελλόριζο για περαιτέρω οδηγίες.

Σημειώνεται πάντως ότι τα ραντάρ δεν είχαν καταγράψει παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Η εντολή που δόθηκε στη στρατιωτική φρουρά της Ρω ήταν να ρίξουν προειδοποιητικά πυρά (τροχιοδεικτικές βολίδες με ελαφρύ όπλο) σε ασφαλή τομέα (σε αντίθετη κατεύθυνση από το ελικόπτερο). Ακολούθησαν βολές από τυφέκιο G3, δηλαδή βλήματα των 7,62 χιλιοστών με αποτέλεσμα το ελικόπτερο να απομακρυνθεί προς την Τουρκία.

Το τελευταίο διάστημα, πάντως, με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας που εκδηλώθηκε και με τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών, οι στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά έχουν τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα. Οι ασκήσεις και οι συναγερμοί είναι συνεχείς. Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Μαρτίου ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής είχε επισκεφθεί το σύμπλεγμα Μεγίστης και τη φρουρά της Ρω προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την ετοιμότητα των δυνάμεων των νησιών.