Αποσυμφόρηση των νησιών και ταχύτερη επαναπροώθηση μεταναστών στην Τουρκία ζητούν δήμαρχοι και φορείς των νησιών εν όψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου. «Φέτος αναμένουμε αύξηση μεγαλύτερη του 30% στις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό το καλοκαίρι. Ναι μεν δεν έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων, ωστόσο μία πόλη σαν τη δική μας, με τους περίπου 6.000 κατοίκους, δεν μπορεί να αντέξει και 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος. Αυτή τη στιγμή στο νησί φιλοξενούνται 3.151 πρόσφυγες και μετανάστες, με τους 2.903 να βρίσκονται στο Κέντρο στο Βαθύ.

Μέσα στην εβδομάδα, όπως επισημαίνει, αναμένεται να φύγουν περίπου 500 – 600 πρόσφυγες και μετανάστες για δομές στην ενδοχώρα. «Δημιουργείται, βέβαια, το εύλογο ερώτημα. Εάν αποχωρήσουν αυτοί, δεν θα έρθουν άλλοι τόσοι να γεμίσουν το κενό; Δεν το πιστεύω, γιατί κατ’ αρχάς δεν υπάρχει κάποιο κενό. Η δομή, που είναι χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων, λειτουργεί με τον τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό φιλοξενουμένων».

Πάντως για τον δήμαρχο της Σάμου οι τμηματικές και ανά νησί αφίξεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα δεν αποτελούν έκπληξη, αφού «οι διακινητές επιλέγουν τόπους εκκίνησης ασφαλέστερους ενώ βλέπουν πού υπάρχουν κενά στα ελληνικά νησιά για άμεση απορρόφηση και ένταξη των μεταναστών που έρχονται στις ελληνικές ακτές».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, η κατάσταση στο νησί δεν είναι καλή. «Η χρονιά ξεκίνησε με αύξηση της τάξης του 30%. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό Ευρωπαϊκή Ενωση και Τουρκία να δουν την εφαρμογή της Συμφωνίας. Αλλωστε, η Τουρκία έχει δείξει όλο το προηγούμενο διάστημα πως όποτε θέλει να μηδενίσει τις προσφυγικές ροές, το καταφέρνει. Είναι κομβικής σημασίας η ανοιχτή επικοινωνία με τη γείτονα χώρα για το ζήτημα, κάτι που από όσο γνωρίζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής το προσπαθεί».

Παράλληλα, όπως δηλώνει ο δήμαρχος του νησιού, που εδώ και σχεδόν τρία χρόνια έχει βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα, οι γρηγορότερες διαδικασίες ασύλου και οι εντατικότερες επιστροφές στην Τουρκία «θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου για διακινητές και για όσους σκέφτονται να έρθουν στα νησιά». Είναι ενδεικτικό ότι οι επιστροφές από τα ελληνικά νησιά προς την Τουρκία, σε εφαρμογή της «Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας», ανήλθαν κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2018 σε 70, έναντι 98 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Τις πρώτες ημέρες του Απριλίου ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που καταγράφηκε στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έφτασε τους 12.850. Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς οι άνθρωποι που φιλοξενήθηκαν δεν ξεπερνούσαν τις 6.200. «Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα αρμόδια υπουργεία καλούνται να κάνουν το καλύτερο στον ταχύτερο δυνατό χρόνο» τονίζει η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.