Θετικά αντέδρασαν οι αμερικανικές αγορές μετά τις χθεσινές πρωινές δηλώσεις του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ για μείωση των δασμών και αύξηση των εισαγωγών.

Οι επενδυτές εξέλαβαν τις αναφορές του ως θετικό μήνυμα και προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τον φόβο ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ.

Ετσι, νωρίς χθες το βράδυ ο Dow Jones κατέγραφε αύξηση περίπου 2% και κυμαινόταν κοντά τις 24.500 μονάδες, ο Nasdaq βρισκόταν στα επίπεδα των 7.000 μονάδων, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωναν οι μετοχές της Intel και της Boeing.

Το πρωί, ο κινέζος πρόεδρος μιλώντας στο Φόρουμ Μποάο, το αποκαλούμενο και κινεζικό Νταβός, δεσμεύθηκε για μείωση των δασμών εντός του 2018 στα αυτοκίνητα καθώς και σε άλλα προϊόντα. «Θα αναλάβουμε πρωτοβουλία να αυξήσουμε τις εισαγωγές» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε προσπάθειες του Πεκίνου να έλθουν περισσότερα και ανταγωνιστικά προϊόντα στην Κίνα. Ο ίδιος διαβεβαίωσε για ένταση των προσπαθειών της χώρας του στη Συμφωνία Κυβερνητικών Προμηθειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Επίσης τόνισε ότι η πρωτοβουλία της Κίνας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» μπορεί να είναι μία κινεζική ιδέα, ωστόσο από τις ευκαιρίες και τα αποτελέσματά της μπορεί να επωφεληθεί η παγκόσμια οικονομία.

ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ. Ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις και το άνοιγμα της οικονομίας του θα πετύχουν και η ψυχροπολεμική νοοτροπία και ο απομονωτισμός θα πέσουν σε τοίχο. Με τον τρόπο αυτόν έστειλε και ένα έμμεσο μήνυμα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας: «Το άνοιγμα της οικονομίας φέρνει πρόοδο, ενώ το κλείσιμο οπισθοδρόμηση». Ο ίδιος μίλησε και για βελτιώσεις στο καθεστώς της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο δήλωσε με αφορμή την ομιλία του κινέζου προέδρου ότι οι πόρτες είναι ανοικτές για εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Η σύγκρουση ΗΠΑ – Κίνας έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στους επενδυτές και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς η ανησυχία τους είχε χτυπήσει κόκκινο ως προς τις επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες είχε προειδοποιήσει με δασμούς και σε εμπορικές συναλλαγές της τάξεως των 100 δισ. δολ., πέραν εκείνων που αφορούσαν προϊόντα αξίας 50 δισ. δολ.

Στην πολεμική του προέδρου των ΗΠΑ το Πεκίνο απάντησε επίσης με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 3 δισ. δολ., ενώ τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με κινεζικά δημοσιεύματα η χώρα εξέταζε και σενάρια υποτίμησης του γουάν.