Νέος διευθύνων σύμβουλος στο τιμόνι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, με το εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας στο Βερολίνο να ψηφίζει για την αλλαγή την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τη θέση του σημερινού επικεφαλής της Volkswagen Ματίας Μιούλερ αναμένεται να αναλάβει ο Χέρμπερτ Ντίες, επικεφαλής των επιβατηγών ΙΧ και πρώην εκτελεστικός διευθυντής της BMW.

Ο Μιούλερ, πρώην διευθυντής της Porsche AG της Volkswagen, είχε επιλεχθεί για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Σεπτέμβριο του 2015 μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα ντιζελοκίνητα οχήματα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η εταιρεία με λιτή ανακοίνωσή της ανέφερε ότι εξετάζει αλλαγές στις δομές της ανώτερης διοίκησής της, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της θέσης και της ευθύνης του Ματίας Μιούλερ. Μάλιστα πρόσθετε ότι ο Μιούλερ «έδειξε τη θέλησή του να συμβάλει στις αλλαγές». Η αυτοκινητοβιομηχανία σημειώνει ότι οι εξελίξεις αυτές δεν σηματοδοτούν ουσιαστικές αλλαγές στη δομή διαχείρισης και στο προσωπικό.

Μετά τις ανακοινώσεις η μετοχή της Volkswagen ανέβηκε κατά 4,8% χθες το απόγευμα.

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ. Ο Μιούλερ ανέλαβε τα ηνία της βιομηχανίας με εντολή να την καθαρίσει από το καταστροφικό σκάνδαλο της εκπομπής ρύπων των ντιζελοκίνητων οχημάτων. Συνέδραμε στην πλοήγηση της εταιρείας κι ενώ για δύο χρόνια ήταν αντιμέτωπη με νομικές διεκδικήσεις και διαμαρτυρίες κυβερνήσεων από όλον τον κόσμο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραδεχθεί ότι η αυτοκινητοβιομηχανία είχε τοποθετήσει λογισμικό που παρουσίαζε χαμηλότερες εκπομπές ρύπων σε σχέση με τις πραγματικές.

Στην προσπάθεια της Volkswagen να ανακάμψει, ο Μιούλερ έστρεψε την εταιρεία στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Μία στρατηγική που βρήκε αντίθετους μηχανικούς αλλά και στελέχη της εταιρείας. Ωστόσο πάντα η διοίκηση προέβαλλε την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου της.