Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αναφέρθηκε για πρώτη φορά επισήμως και δημόσια στον «διάλογο» με τις ΗΠΑ κι ανέλυσε τα πιθανά αποτελέσματα της επικείμενης συνόδου κορυφής με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με βάση όσα μετέδωσε την Τρίτη το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Κιμ παρουσίασε σε κορυφαία στελέχη του μοναδικού κόμματος στη Βόρεια Κορέα έκθεση «για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο», η οποία συμπεριλάμβανε την «προοπτική του διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη ΛΔΚ» (ακρώνυμο της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, της επίσημης ονομασίας της Βόρειας Κορέας), σύμφωνα με το KCNA.

«Μάιο ή αρχές Ιουνίου»

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τραμπ είχε γνωστοποιήσει πως η επικείμενη ιστορική σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί «τον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου».

Στην έκθεση, την οποία ο Κιμ παρουσίασε στα στελέχη του Κόμματος Εργατών, γίνεται λόγος για τη διακορεατική σύνοδο κορυφής της 27ης Απριλίου.

Ηταν η πρώτη φορά που το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA αναφέρθηκε στην επικείμενη σύνοδο κορυφής Κιμ-Τραμπ.