Σε τουλάχιστον επτά ανήλθε ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους και σε 400 και πλέον εκείνων που τραυματίστηκαν τη Μεγάλη Παρασκευή στις συγκρούσεις που ξέσπασαν με τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας κοντά στα σύνορα Γάζας- Ισραήλ.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν κοντά στον φράχτη ασφαλείας που χωρίζει το ισραηλινό έδαφος από τον παλαιστινιακό θύλακα, που ελέγχει η Χαμάς, ενώ ταραχές σημειώθηκαν σε πολλά σημεία κατά μήκος του φράχτη.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα γνωστοποίησε ότι επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού, μεταξύ αυτών 16χρονος.

Περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από σφαίρες ή δακρυγόνα που εκτόξευσαν ισραηλινοί στρατιώτες.

Εξι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από σφαίρες

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 6 δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν από σφαίρες, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η συνδικαλιστική ένωση παλαιστίνιων δημοσιογράφων.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και πέταξαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, με αποτέλεσμα πυκνός καπνός να καλύψει την περιοχή, όπως μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 20.000 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν κοντά στα σύνορα, ιδίως στα ανατολικά των πόλεων Χαν Γιούνες και Γάζα. Ορισμένοι ενεπλάκησαν στα επεισόδια και «επιχείρησαν να προκαλέσουν φθορές και να παραβιάσουν τον φράχτη ασφαλείας…».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι διαδηλωτές εκτόξευσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και βόμβες μολότοφ, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με «μέσα αντιμετώπισης ταραχών και σφαίρες».