Πολύ αριστερό δεν είναι, ενδεχομένως να μην είναι ούτε και πολύ ισπανικό. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και η Ιρένε Μοντέρο, πάντως, ανακοίνωσαν από το Facebook, το «καπιταλιστικό» Facebook όπως σπεύδει να υπενθυμίσει η «Ελ Παΐς», ότι σύντομα θα γίνουν γονείς. Μπήκε στον πειρασμό ο ηγέτης των Podemos και η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος να επιστρατεύσουν το ευτυχές και πάντως ιδιωτικό γεγονός για να κάνουν πολιτική; Ή μήπως έλειπε από τον αγώνα λίγος οικογενειακός ρομαντισμός; Αγνωστο. «Εγώ και ο Πάμπλο πήραμε ένα μονοπάτι που τους επόμενους μήνες θα μας φέρει νέα συναισθήματα, θα αλλάξει το σώμα μου και θα γεμίσει τις ζωές με ομορφιά αλλά και κάποιες νύχτες αγρυπνίας» έγραψε η Ιρένε στον λογαριασμό της πριν από λίγες ημέρες. «Μέσα μου μεγαλώνουν δυο όντα που, αν όλα πάνε καλά, θα γεννηθούν μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου» συμπλήρωσε η 30χρονη πολιτικός, η σχέση της οποίας με τον εννέα χρόνια μεγαλύτερο αρχηγό της ήταν ένα μυστικό που ήξεραν όλοι. Ο αρχηγός με τη σειρά του απάντησε με ένα τραγουδάκι, και πάλι από το Facebook, που μιλάει για καλούς λύκους και κακούς πρίγκιπες, καλές μάγισσες και πειρατές πραγματικούς κυρίους: «Μου το τραγούδαγαν οι γονείς μου. Γεμίζω από ευτυχία στη σκέψη ότι θα κοιμίζω τα παιδιά μου τραγουδώντας αυτό το τραγούδι μαζί σου Ιρένε».

Την ανακοίνωση του ισχυρού ζεύγους του Podemos ακολούθησε πλήθος δημοσιευμάτων στα έντυπα «del corazon» όπως λέγονται τα κουτσομπολίστικα περιοδικά στην Ισπανία, ενώ και η πολιτική δεν έμεινε αδιάφορη. Κι αυτό επειδή το ευτυχές γεγονός μπορεί να προκαλέσει διάφορες αναταράξεις σε ένα κόμμα που μετά την αρχική του εκτόξευση φαίνεται τώρα να έχει κολλήσει στο 17%. Επιπλέον, οι χειρισμοί του στην καταλανική κρίση φαίνεται να μην ενίσχυσαν και πολύ το προφίλ του –μόλις το 58% των ψηφοφόρων του κόμματος τούς εγκρίνει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Κι έπειτα, θα μπορέσουν οι δυο να συνδυάσουν οικογενειακή και επαγγελματική ζωή;

Ο ισπανικός Τύπος θυμίζει εν προκειμένω ότι για τους βουλευτές δεν προβλέπονται γονεϊκές άδειες. Το Podemos από την πλευρά του ζητεί να εξισωθούν οι δυο άδειες, η πατρική και η μητρική, που σήμερα είναι δεκαοκτώ μήνες για τη μητέρα και μόλις τέσσερις εβδομάδες για τον πατέρα. Το άλλο ζήτημα που απασχολεί το κόμμα είναι ότι στις εκλογές του 2020, οπότε τελειώνει η θητεία της κυβέρνησης Ραχόι, τα δίδυμα θα είναι ενάμισι έτους –κάποιος δηλαδή θα πρέπει να είναι συνέχεια από πίσω τους. Υπάρχουν κι αυτοί που πρότειναν να εναλλάσσονται οι δυο τους στην ηγεσία του κόμματος ή –αν το δει κανείς ανάποδα –να αλλάζουν εναλλάξ πάνες. Αυτοί οι κάποιοι σημειώνουν επίσης ότι ούτως ή άλλως η Μορένο ήταν ανάμεσα στους δελφίνους του Ιγκλέσιας.

Θα φανεί. Οπως θα φανεί και εάν τα γεννητούρια θα φέρουν ψήφους.