Ο χλοοτάπητας πρασινίζει στη Γερμανία. Η χαρακτηριστική γυάλινη οροφή αντικαταστάθηκε υπέρ μιας πιο σπαρτιατικής μεταλλικής κατασκευής. Και τα εγκαίνια που ήταν προγραμματισμένα για τον Δεκέμβριο του 2017 έχουν μετατεθεί για τα τέλη Απριλίου, χωρίς και αυτό να είναι βέβαιο.

Εξήντα εννέα ημέρες απομένουν για τη σέντρα του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία και ένα από τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν αγώνες, στην πόλη Σαμάρα, έχει χάσει όλες τις ημερομηνίες παράδοσής του προκαλώντας πονοκεφάλους στη FIFA.

Ο επικεφαλής των διοργανώσεων της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Κόλιν Σμιθ, επισκέφθηκε το εργοτάξιο στις 21 Μαρτίου και διαπίστωσε με μεγάλη λύπη πως «υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα».

«Προφανώς περιμέναμε μεγαλύτερη πρόοδο από αυτήν» είπε ο Σμιθ. Το πρώτο παιχνίδι που έχει οριστεί να φιλοξενήσει το στάδιο της Σαμάρα είναι η αναμέτρηση της Κόστα Ρίκα με τη Σερβία, στις 17 Ιουνίου. Λίγοι αμφιβάλλουν ότι οι Ρώσοι δεν θα προλάβουν τις ημερομηνίες. Ο χρόνος όμως τρέχει και παράλληλα το κόστος. Το συμβόλαιο για την κατασκευή του γηπέδου που μοιάζει με διαστημόπλοιο ανατέθηκε σε μία ανερχόμενη τοπική κατασκευαστική εταιρεία πριν από τέσσερα χρόνια.

«Η σκάλα προς τον Κόσμο»

Ηταν τόσο εντυπωσιακά τα σχέδια ώστε οι διοργανωτές διατράνωναν πως το νέο στάδιο θα είναι «Η σκάλα προς τον Κόσμο». Ο διάφανος θόλος υποτίθεται πως θα έφτανε μέχρι το έδαφος μέσα από ένα περίπλοκο πλέγμα δοκών που θα φώτιζε τον ουρανό της πόλης το βράδυ. Ηταν ένα πρότζεκτ που όμοιό του δεν είχε γίνει για καμία άλλη μικρή πόλη της Ρωσίας. Και φυσικά ο προϋπολογισμός των 225 εκατ. δολαρίων το δικαιολογούσε απόλυτα.

Οι τοπικές Αρχές περιέπλεξαν ωστόσο την κατάσταση με την κατασκευή καταστημάτων, αυξάνοντας κατά 40% τον χώρο του σταδίου σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Το κόστος έχει εκτοξευθεί αλλά κανείς επίσημος δεν λέει τον μαγικό αριθμό. Η τοπική ιστοσελίδα 63.ru ανεβάζει το κόστος στα 315 εκατ. δολάρια μετά την αντικατάσταση του ημιδιαφανούς θόλου. Το νέο αρχιτεκτονικό πλάνο προκάλεσε καθυστερήσεις και από τα τέλη Δεκεμβρίου η παράδοση του σταδίου ορίστηκε για το τέλος Μαρτίου και στη συνέχεια για τα τέλη Απριλίου. Το πρώτο δοκιμαστικό τεστ, ένας φιλικός αγώνας, έχει οριστεί για τις 28 Απριλίου, αρκεί ώς τότε να έχει τοποθετηθεί ο χλοοτάπητας.

Το ρωσικό υπουργείο Γεωργίας έδωσε στη Σαμάρα ειδική άδεια να αγοράσει τον χλοοτάπητα από τη Γερμανία, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στους χλοοτάπητες που τοποθετήθηκαν στα άλλα γήπεδα του Μουντιάλ. Το πράσινο χαλί είναι έτοιμο αλλά δεν υπάρχει ο χώρος για να απλωθεί, καθώς η επιφάνεια πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί δεν είναι έτοιμη.

Τα προβλήματα αυξήθηκαν όταν το βάρος του χιονιού έγινε αιτία να καταρρεύσει τον Φεβρουάριο το ειδικό σύστημα θέρμανσης που είχε τοποθετηθεί πάνω στην επιφάνεια όπου θα στρωθεί ο χλοοτάπητας.

«Δεν έχουμε ακόμα αγωνιστικό χώρο και προφανώς θα πρέπει να περιμένουμε να βελτιωθεί ο καιρός για να στρωθεί» ενημέρωσε ο Σμιθ. Οι θερμοκρασίες έπεφταν πολύ κάτω από το μηδέν σε έναν από τους πιο βαρείς χειμώνες των τελευταίων χρόνων που έπληξαν τη Ρωσία. Οι διοργανωτές θέλουν να φιλοξενήσουν δύο με τρεις αγώνες σε όλα τα στάδια πριν παραδοθούν για τις αναμετρήσεις του Μουντιάλ.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από τον καιρό» λέει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βιτάλι Μούτκο, που ουσιαστικά επιβλέπει την εξέλιξη των έργων. Ο ρώσος αξιωματούχος επιμένει ότι το στάδιο της Σαμάρα θα είναι έτοιμο στις 28 Απριλίου. Ο Σμιθ σταυρώνει πάντως τα δάχτυλά του.