Την εικόνα ότι το Σκοπιανό εισέρχεται σε νέα τροχιά σχημάτισαν χθες οι συνομιλητές του Νίκου Κοτζιά. Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον υπουργό Εξωτερικών τον έφερε απέναντι στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και στον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ενώ σήμερα το απόγευμα ο κύκλος ολοκληρώνεται με την ενημέρωση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου. Οι διεργασίες του τελευταίου τριημέρου γίνονται με το βλέμμα της Αθήνας στραμμένο στην πιο καθοριστική συνάντηση του έλληνα υπουργού με τον ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ στα Σκόπια, στις 12 Απριλίου. Εκεί όπου θα κριθεί αν τελικώς οι δύο πλευρές κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή για το Ονοματολογικό και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας.

ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ. Ο Κοτζιάς ακολούθησε και χθες τη γραμμή που είχε επιλέξει εξαρχής για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς: δεν έκανε καμία δήλωση. Φειδωλή ήταν και η Χαριλάου Τρικούπη, μολονότι στη συνάντηση, εκτός της Φώφης Γεννηματά, συμμετείχαν ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης και ο πρώην πρεσβευτής Δημήτρης Καραϊτίδης. «Οταν η πρόταση έρθει στη Βουλή, θα τοποθετηθούμε με βάση όσα έχουν συμφωνηθεί στο Πολιτικό Συμβούλιο και τις παρεμβάσεις της προέδρου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης.

Σύμφωνα με συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, η συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ και δεν υπήρξαν αναφορές στα ελληνοτουρκικά και στην επιθετικότητα της Αγκυρας. Από την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έγινε σαφές ότι εάν έρθει συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τότε ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς θα τοποθετηθεί επίσης συγκεκριμένα, στη βάση της θέσης του για σύνθετη ονομασία erga omnes και με νομικές δεσμεύσεις για την απάλειψη του αλυτρωτισμού.

«ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ». Από την πλευρά του, ο Βασίλης Λεβέντης ήταν λαλίστατος. «Ο Κοτζιάς πιστεύει ότι αν κάνουν μερικές υποχωρήσεις ακόμη οι Σκοπιανοί, είναι πιθανό να βρεθεί λύση που να περιλαμβάνει βέβαια και τον όρο Μακεδονία. Και το είπε αυτό άφοβα, με την έννοια ότι είμαστε ένα μεγάλο κράτος και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε από ένα μικρότερο. Του απάντησα ότι και η Τουρκία είναι δεκαπλάσια από την Ελλάδα. Πρέπει δηλαδή να κάνει ό,τι θέλει ή εμείς να υποταχθούμε στην Τουρκία; Σήμερα τις διεθνείς σχέσεις των κρατών δεν τις ρυθμίζει το μέγεθος, αλλά το διεθνές δίκαιο», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, καθιστώντας εκ νέου σαφές ότι το κόμμα του δεν πρόκειται «να συναινέσει σε αυτό το έγκλημα» και να ψηφίσει όνομα με τον όρο Μακεδονία.

Ερωτηθείς για τα συμπεράσματα που αποκόμισε από τη συνάντηση, ο Λεβέντης υποστήριξε ότι υπάρχει πρόοδος στο θέμα της αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Το επόμενο βήμα, είπε, «είναι να καταθέσει ο Μάθιου Νίμιτς σχέδιο στον ΟΗΕ που θα αποτελεί και μια διεθνή σύμβαση, η οποία θα υπερισχύει του Συντάγματος των Σκοπίων. Μετά, για να εισέρχονται στους διεθνείς οργανισμούς, θα πρέπει να κάνουν μια μεταβολή του Συντάγματός τους. Αλλιώς δεν θα μπορούν, κι αυτό είναι απόφαση της ΕΕ».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η σημερινή συνάντηση Κοτζιά – Κουμουτσάκου, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε χθες (Real FM) ότι δεν έχει προεξοφλήσει τη θέση της ΝΔ στο Σκοπιανό. «Επιφυλασσόμαστε να δούμε αν και τι θα φέρει η κυβέρνηση», είπε. Αν και η φράση του ερμηνεύτηκε ακόμη και από στελέχη της ΝΔ ως πιθανή αλλαγή στάσης, ο πρόεδρος της ΝΔ στην απάντησή του επισήμανε ότι «θα εξετάσουμε την οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά η κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό, δυστυχώς, δίχασε την ελληνική κοινωνία και δημιούργησε ένα υπόστρωμα στην ελληνική κοινή γνώμη, το οποίο καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε συμφωνία σε αυτήν τη συγκυρία».

Με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην τακτική του υπουργού Αμυνας, τον οποίο χαρακτήρισε «ανίκανο και επικίνδυνο». «Δεν ελέγχει αυτά που λέει, ρίχνει αχρείαστα λάδι στη φωτιά. Εχω στηλιτεύσει πολλές φορές και το στυλ του, με τις γραφικότητες και τις στολές παραλλαγής. Ο Πάνος Καμμένος δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα με τη συμπεριφορά του και ο κ. Τσίπρας είναι προφανώς δεμένος χειροπόδαρα», σχολίασε.