Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε ότι ακούει «τόσο τους απεργούς σιδηροδρομικούς όσο και «εκείνους που θέλουν να πάνε στην εργασία» τους, χαιρετίζοντας τους «πελάτες και χρήστες των γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF) που έχουν μπροστά τους «δύσκολες ημέρες» λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων των συνδικάτων.

«Πρέπει να πω ότι ακούω τόσο τους απεργούς όσο και εκείνους που δεν δέχονται αυτήν την απεργία. Πιο συγκεκριμένα, εκείνους που θέλουν να πάνε στην εργασία τους, θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη συνταγματική ελευθερία τους στις μετακινήσεις» δήλωσε ο Φιλίπ στο κοινοβούλιο, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που του έθεσε ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Φαμπιέν Ντι Φιλιπό.

«Αν πρέπει να σεβαστούμε τους απεργούς, τότε πρέπει επίσης να σεβαστούμε τα εκατομμύρια των Γάλλων που θέλουν να πάνε στη δουλειά τους, επειδή δεν έχουν επιλογή, επειδή θέλουν να εργαστούν», επέμεινε. Απευθυνόμενος στους «πελάτες και χρήστες των SNCF», ο Φιλίπ είπε ότι θέλει «να τους χαιρετίσει επειδή έχουν μπροστά τους δύσκολες ημέρες, αφού η απεργία οργανώθηκε για να προκαλέσει τον μέγιστο αντίκτυπο».

Ο γάλλος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση που προωθεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «φιλόδοξη», λέγοντας ότι στόχος της «δεν είναι η ιδιωτικοποίηση των SNCF, ούτε το κλείσιμο των μικρών γραμμών»

Η συμμετοχή στην απεργία, σύμφωνα με στοιχεία της SNCF, ανερχόταν το πρωί στο 33,9%, ήταν δηλαδή μικρότερη από εκείνη που είχε καταγραφεί την πρώτη απεργία, στις 22 Μαρτίου (35,4%). Όμως, μεταξύ των εργαζόμενων που θεωρούνται «απολύτως αναγκαίοι» για να κυκλοφορήσουν τα τρένα, το ποσοστό έφτανε το 48% (από 36% στις 22 Μαρτίου). Από αυτούς, απεργεί σήμερα το 77% των μηχανοδηγών και το 69% των ελεγκτών.

Περίπου 500 σιδηροδρομικοί υπάλληλοι διαδήλωσαν νωρίτερα στην πόλη Τουρ, σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Στο Μπορντό, περίπου 200 συγκεντρώθηκαν έξω από τον σταθμό Σεν-Ζαν, κρατώντας λάβαρα των συνδικάτων CGT και SUD. Στο πλευρό τους, και περίπου 100 φοιτητές που δήλωναν αλληλέγγυοι στον αγώνα τους.