Τα πατρικά λόγια τον είχαν πονέσει περισσότερο από το δεύτερο κάταγμα στο πόδι. «Αν ξαναπαίξεις ποδόσφαιρο, θα σε σκοτώσω» είχε απειλήσει –έστω και εν θερμώ –ο Μακχόουν Νιασέ τον έναν από τους πέντε γιους του. Ηταν τόσο απότομος, όπως στις στιγμές που πατούσε ξαφνικά φρένο στους δρόμους του Ντακάρ ως οδηγός λεωφορείου…

Παρακολουθούσε ποδόσφαιρο, αλλά προτιμούσε τα παιδιά του να αφοσιωθούν στο σχολείο. Κι αν εντέλει ο 27χρονος επιθετικός Ουμάρ Νιασέ έφτασε να αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ με την Εβερτον το χρωστάει και στον αδελφό του Ιμπραχίμα. Τον Ιμπου, όπως προσφωνούν στη Λιβαδειά χάριν συντομίας τον σενεγαλέζο αμυντικό μέσο, που σκόραρε στο 1-1 με τον Ολυμπιακό. Ο big brother άνοιξε τα φτερά του και έσωσε και την καριέρα τού κατά δύο χρόνια μικρότερου αδελφού. Οταν, άλλωστε, δέχτηκε την πρόσκληση της γαλλικής Νανσί το 2007, ο πατέρας άρχισε να αναθεωρεί επιτρέποντας τελικά και στον μικρότερο Ουμάρ να κυνηγήσει το όνειρό του. Υστερα από περίπου δύο χρόνια ο πατριάρχης της οικογένειας πέθανε.

Δεν πρόλαβε να καμαρώσει τα τέκνα του στο πικ τους, αλλά τουλάχιστον είχε δώσει την ευχή του. Παρεμπιπτόντως, οι Ιμπραχίμα και ο Ουμάρ έχουν την ίδια μέρα γενέθλια (18 Απριλίου). Σε ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά όμως διαφέρουν. Ο επιθετικός της Αρσεναλ είναι ένας ταχύς σέντερ φορ ενώ ο παίκτης του Λεβαδειακού (που θα συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας του σε μερικές μέρες) έχει σταδιοδρομήσει ως αμυντικός μέσος και στόπερ ως πιο ψηλό και βαρύ κορμί.

Στον Λεβαδειακό πάντως έχουν κατασταλάξει για τη θέση που αποδίδει καλύτερα: «κόφτης». Εκεί τον καθιέρωσε ο τεχνικός διευθυντής Δημήτρης Φαράντος, όταν ανέλαβε χρέη υπηρεσιακού τεχνικού στο φινάλε της περασμένης σεζόν και συμφωνεί και ο τωρινός κόουτς Ζοζέ Ανιγκό.

Ο Νιασέ θεωρείται εργάτης στον αγωνιστικό χώρο και φημίζεται για την προσήλωσή του στο πλάνο της ομάδας, ενώ εκτός γηπέδου είναι ένας πρόσχαρος τύπος. Είναι και πολίτης του κόσμου με θητεία σε Γαλλία (Νανσί), Αζερμπαϊτζάν (Ιντερ Μπακού, Γκαμπάλα), Ρωσία (Μορντόβια), Ρουμανία (Κονκόρντια) και Ινδία (Ντιναμό Δελχί). Προφανώς γι’ αυτό η σύζυγος και τα δύο παιδιά του διαμένουν στο Ντακάρ και τον επισκέπτονται στη Λιβαδειά.

Η επόμενη δική του επίσκεψη –επ’ ευκαιρία της εορταστικής αδείας –θα γίνει στην Αγγλία για να ανταμώσει τον αδελφό του με τον οποίο στην καθημερινότητα επικοινωνούν μέσω Skype.