Κάθε βράδυ τα περιπολικά οργώνουν τους δρόμους, περνούν ξανά και ξανά από τα ίδια τετράγωνα, επιβραδύνοντας συνήθως σε σκοτεινά στενά ή γύρω από πάρκα και πλατείες. Το πλήρωμα γράφει δεκάδες χιλιόμετρα στην περιπολία για την προστασία δημοτικών κτιρίων – χώρων και την αποτροπή μεταξύ άλλων διαρρήξεων και ληστειών. Για τις ύποπτες κινήσεις ενημερώνεται άμεσα (μέσω ασυρμάτου) το κέντρο. Μόνο που τα περιπολικά δεν φέρουν το σήμα της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά ιδιωτικών εταιρειών security στις οποίες στρέφονται οι δήμαρχοι για να θωρακίσουν τις γειτονιές τους, λόγω της παντελούς έλλειψης αστυνόμευσης η οποία έχει προκαλέσει στους πολίτες αίσθημα γενικευμένης ανασφάλειας.

Οι τοπικοί φορείς είναι αναγκασμένοι να πάρουν πρωτοβουλίες ή να επεκτείνουν τα μέτρα που έχουν λάβει μετά τις δύο πρόσφατες βίαιες ληστρικές εισβολές και συγκεκριμένα την παρ’ ολίγον φονική έφοδο δύο ενόπλων στη μονοκατοικία του 52χρονου επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη στην Κηφισιά και τον ξυλοδαρμό 84χρονης από ληστές στο σπίτι της στη Σαλαμίνα.

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. Στα βόρεια προάστια της Αθήνας οι συμβάσεις δημάρχων με ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης διαδέχονται η μία την άλλη, καθώς δυναμώνουν παράλληλα οι φωνές διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης για κακή διαχείριση των μάχιμων αστυνομικών και οι εκκλήσεις για άμεση ενίσχυση της αστυνόμευσης. «Υπάρχει πράγματι σοβαρή έλλειψη. Στα δύο Τμήματά μας έχουμε δύναμη 45 ατόμων αλλά περίπου το 50% διατίθεται σε υψηλά πρόσωπα. Φτάσαμε δηλαδή στο σημείο να βγαίνει ένα περιπολικό κάθε δεύτερη μέρα και μάλιστα με τομέα ευθύνης όχι μόνο τον δήμο μας» λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξένος Μανιατογιάννης, ο οποίος έχει ήδη συνεργασία (αντί 19.000 ευρώ τον χρόνο) με ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, ωστόσο προγραμματίζει να την επεκτείνει με περισσότερες περιπολίες. Οπως προσθέτει: «Ζητήσαμε ενίσχυση από τους αρμοδίους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και μας είπαν να περιμένουμε τις μεταθέσεις Μαΐου-Ιουνίου. Χρειάζεται άμεσα σχεδιασμός για τη σωστή λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Ασφαλείας».

Το όχημα της εταιρείας διανύει καθημερινά περίπου 80 χιλιόμετρα στα Βριλήσσια: «Βασική αρμοδιότητα είναι η εποπτεία σε δημόσιους χώρους, όμως έχουν αποτραπεί καταστάσεις που αφορούν ιδιωτική περιουσία. Η εταιρεία ενημερώνει το κέντρο της και έπειτα ειδοποιείται η Αστυνομία. Δεν υποκαθιστούμε την ΕΛ.ΑΣ., αναγκαστικά συνδράμουμε στο έργο της. Σε κάθε περίπτωση ένα περιπολικό που τριγυρνάει συνέχεια δρα αποτρεπτικά για παραβατικές συμπεριφορές».

ΒΟΗΘΗΣΑΝ. Ο δήμαρχος Διονύσου Διονύσης Ζαμάνης επίσης απευθύνθηκε προ μηνών σε εταιρεία security για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων. Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, η εταιρεία έχει βρεθεί δεκάδες φορές στο πλευρό πολιτών. Ενδεικτικά, ένα παιδί έτρεξε στον υπάλληλο security όταν η ειδική εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνό του έδειχνε διάρρηξη του σπιτιού του ενώ άλλος κάτοικος ειδοποίησε για απόπειρα διάρρηξης της οικίας του με αποτέλεσμα να ακολουθήσει άμεση ενημέρωση και κινητοποίηση της Αστυνομίας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος, ο οποίος βρέθηκε χθες στο Νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς για να στηρίξει τη σύζυγο του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη, επαναδιατυπώνει στους αρμοδίους την πρόταση που τους έχει απευθύνει –«οι αστυνομικοί οι οποίοι φυλάσσουν στόχους, δεκάδες σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη, να μη δεσμεύονται έξω από ένα σπίτι. Να προχωρούν σε περιπολία επί των στόχων».

Η ΠΟΑΣΥ. Εξάλλου για αστυνομικές δυνάμεις που «κατασπαταλώνται λόγω μη ορθολογικής διαχείρισης» και για ΑΤ που «πρωτοπορούν στην ανεπάρκειά τους» κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ). Σε χθεσινή ανακοίνωση χαρακτηρίζει «μείζον πρόβλημα της κοινωνίας» την εγκληματικότητα «χωρίς να υπάρχει διάθεση απαξίωσης του έργου της Αστυνομίας στον τομέα της πρόληψης και της καταστολής του εγκλήματος». Η ΠΟΑΣΥ καλεί την πολιτεία «να αποδείξει εμπράκτως την απαιτούμενη αποφασιστικότητά της για την ανάταση του αστυνομικού συστήματος και την συνεπακόλουθη εδραίωση του αισθήματος ασφαλείας παντού και για όλους».