Αμείωτες συνεχίζονται οι προσπάθειες των χωρών της ευρωζώνης να προωθήσουν τους δικούς τους υποψηφίους για τη θέση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η θητεία του Μάριο Ντράγκι ολοκληρώνεται στα τέλη του επόμενου έτους.

Προς το παρόν, ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν προβάλλει ως το φαβορί για τη θέση. Τώρα όμως σοβαρή υποψηφιότητα φέρεται ότι βάζει και ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας, ο 67χρονος Ερκι Λικάνεν, ο οποίος έχει κρατήσει μέχρι τώρα ισορροπία ανάμεσα στα «γεράκια» και τα «περιστέρια» της ΕΚΤ, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». «Γεράκια» είναι οι περισσότερες χώρες του Βορρά που θέλουν να δουν να τερματίζεται η χαλαρή νομισματική πολιτική της Τράπεζας, ενώ «περιστέρια» αποκαλούνται κυρίως οι χώρες του Νότου οι οποίες ωφελούνται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και τα χαμηλά επιτόκια. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει την πιθανότητα να επιδιώξει να γίνει επικεφαλής της ΕΚΤ.

ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ. Ο Λικάνεν έγινε ο νεότερος βουλευτής στην ιστορία της Φινλανδίας, σε ηλικία μόλις 21 ετών, όταν είχε εκλεγεί με τους Σοσιαλδημοκράτες. Εχει πολύχρονη εμπειρία σε πόστα της κεντρικής τράπεζας της χώρας του, ενώ έχει διατελέσει και επίτροπος στην ΕΕ, το 1994, με καθήκοντα που αφορούσαν μεταξύ άλλων την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.

Ο Λικάνεν προβάλλει ως συμβιβαστικός υποψήφιος ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου επειδή στην 14ετή θητεία του στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει ασκήσει κριτική στα χαμηλά επιτόκια και την ποσοτική χαλάρωση, όπως έχουν κάνει άλλοι συνάδελφοί του. Αντίθετα, έχει διατηρήσει μια πιο κεντρώα στάση, αποδεχόμενος την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που έχει ακολουθήσει σήμερα η Τράπεζα στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση στην οικονομία και να αυξηθεί ο πληθωρισμός. Η στάση αυτή μπορεί να τον βοηθήσει απέναντι στον ανταγωνισμό για το ποιος θα αναλάβει τα καθήκοντα του Ντράγκι όταν λήξει στα τέλη του 2019 η θητεία του σημερινού προέδρου της ΕΚΤ.