Η είδηση του ξαφνικού θανάτου του Στέλιου Σκλαβενίτη το πρωί της περασμένης Κυριακής έμοιαζε με κακόγουστο πρωταπριλιάτικο ψέμα. Η απώλειά του βύθισε στη θλίψη και το πένθος την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες του, ολόκληρη την επιχειρηματική κοινότητα ακόμα και άγνωστους στον εκλιπόντα ανθρώπους.

Ενας σεμνός και ιδιαίτερα προσηνής και ευπροσήγορος άνθρωπος, ο Στέλιος Σκλαβενίτης επέλεγε να βρίσκεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας παρά τις σημαντικές επιχειρηματικές επιτυχίες που είχε καταφέρει τα τελευταία χρόνια μαζί με τα αδέρφια του συνεχίζοντας την παράδοση στην οικογενειακή επιχείρηση.

Ετοιμος να προσφέρει αθόρυβα όποτε υπήρχε ανάγκη. Ενας από τους λίγους επιχειρηματίες, όπως λένε όσοι εργάστηκαν δίπλα του, που έδειχνε έμπρακτα τον σεβασμό του σε εργαζόμενους και σε συνεργάτες. Καθένας από τους περίπου 21.000 εργαζόμενους της αλυσίδας σουπερμάρκετ αλλά και των άλλων εταιρειών του ομίλου μόνο μια καλή κουβέντα έχει να πει για τον 54χρονο επιχειρηματία, που τόσο άδικα έχασε τη ζωή του το πρωί της περασμένη Κυριακής. Τα δεκάδες μηνύματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μαρτυρούν.

Πατέρας τεσσάρων παιδιών και ο μικρότερος μεταξύ των αδελφών του, ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικές Υπεραγορές ΑΕ στην οποία ανήκει η αλυσίδα σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης. Ασκώντας τη διοίκηση μαζί με τα αδέλφια του Γεράσιμο και Μαρία τόλμησαν και κατάφεραν να ολοκληρώσουν την μεγαλύτερη διάσωση επιχείρησης στην Ελλάδα, όταν εξαγόρασαν τον καλοκαίρι του 2016 την αλυσίδα Μαρινόπουλος, προστατεύοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας για τους 11.000 εργαζομένους της.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Για όσους γνωρίζουν την ιστορία της οικογένειας Σκλαβενίτη η επιτυχία αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού η διαδρομή της στο πέρασμα των χρόνων αν και δεν ήταν πάντα εύκολη ήταν προσεκτική και μελετημένη και την έφτασε να είναι σήμερα μια από τις σημαντικότερες ελληνικές επιχειρήσεις. Η ιστορία της ξεκίνησε περίπου πριν από έναν αιώνα από τη Λευκάδα, τόπο καταγωγής της οικογένειας όταν ο παππούς Γεράσιμος Σκλαβενίτης των σημερινών ιδιοκτητών δημιούργησε μια επιχείρηση εισαγωγών – εξαγωγών, η οποία όμως δεν είχε τύχη.

Ετσι ήρθε στην Αθήνα όπου ο πόλεμος βρίσκει την οικογένεια Σκλαβενίτη σε άσχημη οικονομική θέση. Οι γονείς πεθαίνουν και τα παιδιά Γιάννης και Σπύρος Σκλαβενίτης (πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών και του εκλιπόντος) ξεκινούν τη δική τους επιχειρηματική πορεία στα τέλη της δεκαετίας του ’40 με μια επιχείρηση ειδών πρώτης ανάγκης και έδρα την Κεντρική Αγορά της Αθήνας. Στα χρόνια που ακολουθούν στρέφονται στο εμπόριο ειδών διατροφής και μεταφέρουν την έδρα στον Πειραιά. Μια γνωριμία στις αρχές του ’50 με τον μικρασιάτη έμπορο Μιλτιάδη Παπαδόπουλο βάζει τα θεμέλια της σημερινής εταιρείας Σκλαβενίτη, την οποία ιδρύουν από κοινού με έδρα τα Πετράλωνα και αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων.

Επιχειρηματικά δαιμόνια της εποχής, το 1967 δημιουργούν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα, την ΤΗΛΕΞΥΠ, και δυο χρόνια μετά το ’69 το πρώτο κατάστημα λιανικής. Στη συνέχεια το 1971, ιδρύουν το πρώτο σουπερμάρκετ στο Περιστέρι εκεί που ακόμα και σήμερα βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις της Σκλαβενίτης.

Η εταιρεία γιγαντώθηκε τα επόμενα χρόνια καταλαμβάνοντας θέση στους πρώτους του λιανεμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα. Το 1993 και το 2006 φεύγουν από τη ζωή ο Γιάννης Σκλαβενίτης και ο Σπύρος Σκαλβενίτης αντίστοιχα. Το τιμόνι της επιχείρησης παίρνουν στα χέρια τους η Μαρία, ο Γεράσιμος και ο Στέλιος οι οποίοι επεκτείνουν ακόμα περισσότερο την οικογενειακή επιχείρηση εξαγοράζοντας μικρότερες επιχειρήσεις του κλάδου και ανοίγοντας νέα καταστήματα ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση που ξεσπά στην Ελλάδα το 2008.

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. Ιδιαίτερη βαρύτητα για αυτούς είχαν οι σχέσεις με τους εργαζομένους τους που θεωρούνται οικογενειακές. Χαρακτηριστικό είναι ότι το καλοκαίρι του 2015 όταν επιβλήθηκαν τα capital controls, η επιχείρηση αποφάσισε να πληρώσει με μετρητά τους εργαζομένους ενώ όταν απελευθερώθηκε η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές επέλεξε τα καταστήματά της να παραμένουν κλειστά.

Σε όλα αυτά ο Στέλιος Σκλαβενίτης ήταν ο εκπρόσωπος της επιχείρησης και της οικογένειας στις επαφές με τους θεσμικούς φορείς αλλά και τους συνεργάτες της μεταφέροντας την κουλτούρα μιας επιχείρησης που έχει στην καρδιά της τον εργαζόμενο, τον καταναλωτή και την κοινωνία, προσφέροντας πάντα αθόρυβα.

«Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα ότι έφυγε από κοντά μας ο Πειραιώτης Στέλιος Σκλαβενιτης. Ενας άνθρωπος που στήριξε τον Πειραιά και όσους συνανθρώπους μας είχαν ανάγκη, πάντα με σεμνότητα και διακριτικότητα. Ειλικρινά η απώλεια είναι μεγάλη» δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ενώ το Χαμόγελο του Παιδιού με ανακοίνωση του «αποχαιρετά τον Στέλιο Σκλαβενίτη, έναν εξαιρετικό άνθρωπο και οικογενειάρχη, έναν άξιο επιχειρηματία, έναν αξιόλογο εργοδότη και έναν πιστό και αθόρυβο υποστηρικτή κάθε δράσης μας».

Αύριο, Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου, στις 3 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά, στην πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία για να αποχαιρετήσουν τον Στέλιο Σκλαβενίτη όσοι τον αγάπησαν, τον εκτίμησαν και τον θαύμασαν.