Περίπου είκοσι φιλοκυβερνητικοί μαχητές σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε επιθέσεις που εξαπέλυσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην ανατολική Συρία, παρότι οι τζιχαντιστές έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών που έλεγχαν στην περιοχή, γνωστοποίησε την Κυριακή Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Η εξτρεμιστική οργάνωση, παρότι έχει ηττηθεί στο Ιράκ και βλέπει τα εδάφη που έλεγχε στη Συρία να συρρικνώνονται σε ελάχιστους μικροσκοπικούς θύλακες, παραμένει απειλή και συνεχίζει να εξαπολύει συχνά πλήγματα εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ, από το ανατολικό τμήμα της χώρας μέχρι και την πρωτεύουσα Δαμασκό.

«Τουλάχιστον 19 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές σκοτώθηκαν σε πολλές επιθέσεις που διαπράχθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τους τζιχαντιστές στην πόλη Μπουκάμαλ και την περιφέρειά της», ανέφερε την Κυριακή το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ελέγχει λιγότερο από το 5%

Η Μπουκάμαλ, στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, θεωρείτο για καιρό ένας από τους σκληρούς πυρήνες της παρουσίας των τζιχαντιστών στη χώρα. Ηταν ένα από τα τελευταία αστικά κέντρα που κατείχαν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και έπεσαν στα τέλη του 2017.

Η εξτρεμιστική οργάνωση ελέγχει πλέον λιγότερο από το 5% της συριακής επικράτειας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κυρίως εδάφη στην έρημο, στην ανατολική και την κεντρική Συρία.

Τον Μάρτιο όμως οι τζιχαντιστές πήραν τον έλεγχο του Καντάμ, προαστίου νότια της Δαμασκού, έπειτα από μάχες με φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, κατά την ίδια ΜΚΟ.

Ο απολογισμός των νεκρών στις τάξεις των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων σ’ αυτές τις μάχες αυξήθηκε στους 116 «μετά την ανακάλυψη νέων πτωμάτων μαχητών που αρχικά θεωρούνταν αγνοούμενοι», ανέφερε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

Προηγούμενος απολογισμός της ΜΚΟ έκανε λόγο για 62 νεκρούς στις μάχες στο Καντάμ.