Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας; Αυτό αναρωτιούνται οι πολιτικοί αναλυτές καθώς η σύγκρουση που ξεκίνησε από την απόπειρα δηλητηρίασης με νευροτοξικό αέριο του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του διογκώνεται διαρκώς. Την ίδια ώρα, η Γερμανία κάνει προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα, με παρέμβαση του νέου υπουργού Εξωτερικών.

Το Κρεμλίνο ενημέρωσε τη βρετανική κυβέρνηση ότι πρέπει να περιορίσει το διπλωματικό της προσωπικό στη Ρωσία σε 50 άτομα, ενώ απαίτησε επίσημη εξήγηση για την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ρωσικό αεροσκάφος της Aeroflot στο Λονδίνο, απείλησε δε ότι μπορεί να κάνει ανάλογες έρευνες σε βρετανικά αεροσκάφη στη Ρωσία. Η ρωσική κυβέρνηση, μάλιστα, συμβούλευσε τους πολίτες της να σκέφτονται σοβαρά πριν ταξιδέψουν στη Βρετανία, προειδοποιώντας τους ότι μπορεί να πέσουν θύματα επίσημης παρενόχλησης από τις Αρχές εκεί.

Περισσότεροι από 100 ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από δυτικές χώρες τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ των οποίων 23 από τη Βρετανία. Την Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τις απελάσεις άλλων 59 διπλωματών από 23 χώρες οι οποίες στηρίζουν τη Βρετανία. Το ρωσικό υπουργείο δημοσιοποίησε και μια λίστα 14 ερωτημάτων που έστειλε στο Φόρεϊν Οφις η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο. Περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με το γιατί οι ρωσικές Αρχές δεν έχουν πρόσβαση στον Σκριπάλ και την κόρη του (που είναι ρώσοι πολίτες) και για τον ρόλο της Γαλλίας στην όλη υπόθεση.

Χθες, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως εξετάζεται να επιτραπεί πιθανή επίσκεψη στη Γιούλια Σκριπάλ από τις ρωσικές προξενικές Αρχές, καθώς η γυναίκα συνήλθε από το κώμα και η υγεία της βελτιώνεται. Η ρωσική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι ήρθε σε επαφή με τη Βικτόρια Σκριπάλ, εξαδέλφη της Γιούλια, η οποία δήλωσε «πως θέλει να πάει στο Λονδίνο και να επισκεφθεί τη συγγενή της».

Παρέμβαση έκανε ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας λέγοντας πως το Βερολίνο επιθυμεί να επαναληφθεί ο διάλογος με τη Ρωσία και σταδιακά να βελτιωθούν οι σχέσεις με τη Μόσχα. Ο Μάας, μέλος των Σοσιαλδημοκρατών που είναι διχασμένοι για τη στάση που πρέπει να τηρηθεί έναντι της Μόσχας, δήλωσε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Μπιλντ» ότι τα τελευταία χρόνια έχει χαθεί μεγάλο κομμάτι της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών λόγω της συμπεριφοράς της Ρωσίας.

«Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε τη Ρωσία ως εταίρο προκειμένου να επιλύσουμε περιφερειακές συγκρούσεις, για τον αφοπλισμό και ως σημαντικό πυλώνα στις διεθνείς συμφωνίες», ανέφερε. «Αρα είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη λίγο λίγο, εάν είναι και η Ρωσία έτοιμη». Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, πάντως, δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί την απόφαση για την απέλαση των ρώσων διπλωματών, «ώστε να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στη Βρετανία και το ενιαίο μέτωπο που τηρούμε με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». Δεν είναι λίγοι οι Σοσιαλδημοκράτες που προτρέπουν τον μεγάλο συνασπισμό και τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ να κάνουν κινήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν θα αρχίσει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος.

Επίσης δεν κρύβουν την ανησυχία τους οι γερμανοί επιχειρηματίες, καθώς η Γερμανία εισάγει από τη Ρωσία σχεδόν το 1/3 του φυσικού αερίου που χρειάζεται. Πριν από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξήγε προϊόντα αξίας 38 δισ. ευρώ στη Ρωσία.

171 άτομα – ρώσοι διπλωμάτες και συγγενείς τους – κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της υπόθεσης Σκριπάλ. Το πρώτο αεροπλάνο που μετέφερε απελαθέντες από τις ΗΠΑ έφθασε χθες στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας . Το Ιλιούσιν-96 μετέφερε 46 διπλωμάτες και τις οικογένειές τους.