Μπαμ και μπουμ οι κουμπουριές. Από τη μία το καψούλι του Αραούχο κι από την άλλη οι επαναλαμβανόμενες ριπές του Θάνου. Δύο κίτρινες στο 10′ και στο 11′ σε Κουρμπέλη – Ινσούα. Η κόκκινη ήταν θέμα χρόνου. Με τη δεύτερη κίτρινη στον Ινσούα (φωτογραφία), στο 34′, ο ρέφερι από την ένδοξη ΕΠΣ Γρεβενών έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στο ντέρμπι. Είναι από τις φάσεις που ο διαιτητής ό,τι θέλει κάνει. Ετσι το είδε, έτσι το σφύριξε. Οπως δεν είδε το φάουλ στον Κουλιμπαλί πριν από τη φάση του 1-0. Τέσσερα μονόπαντα σφυρίγματα, σε τέσσερις αμφισβητούμενες φάσεις, από το 10′ μέχρι το 34′ είναι πολλά. Και κάθε φορά που βλέπεις διαιτησίες τύπου Θάνου, που δεν είναι και λίγες, θυμάσαι το σλόγκαν της πάλαι ποτέ Συμμαχίας. Για τους δύο Ποντίους, που «θα φτιάξουνε το ποδόσφαιρο, επειδή το αγαπάνε». Και φτιάχτηκε τόσο καλά το ποδόσφαιρο, που ο ένας Πόντιος, στο παιχνίδι με τον άλλον Πόντιο, μπουκάρισε με το περίστροφο στη ζώνη.

Το κοντέρ έγραψε

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία, μικρή σημασία είχε το αποτέλεσμα του ντέρμπι. Που ο οξυδερκής Θάνος τελείωσε πριν από την ώρα του στο 34′. Ο Παναθηναϊκός μπήκε καλά στο παιχνίδι, είχε την ευκαιρία με τον Κουλιμπαλί στο 8′, που είπε «όχι» ο Μπάρκας και το πάλευε. Με το που έμεινε με δέκα, σχόλασε το πανηγύρι. Κι ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Το κοντέρ έγραψε ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0, δύο ο Αραούχο, ένα ο Γκάλο. Οι επιθετικοί αρέσκονται να λένε ότι οι αμυντικοί δεν έχουν μυαλό. Στη φάση του πρώτου γκολ, είναι η μαγκιά του Αργεντινού στην εκτέλεση, αλλά είναι και ο Ινσούα, τα ζώα μου αργά. Ούτε πρώτος στην μπάλα καταφέρνει να πάει. Ούτε να τζαρτζάρει μπορεί. Ούτε φάουλ να κάνει. Τίποτα. Εκανε ό,τι μπορούσε για να του κάνει το γκολ εύκολο. Αν δεν μιλήσει λοιπόν κανένας μουγκός στην έφεση του ΠΑΟΚ, με τέσσερις βαθμούς η ΑΕΚ είναι πρωταθλήτρια.

Ατρόμητος

και «Ατρόμητος»

Στην Αργεντινή κάθε χρόνο έχουν δύο πρωταθλητές. Τον πρωταθλητή της Απερτούρα και τον πρωταθλητή της Κλαουσούρα. Δύο πρωταθλητές θα έχουμε φέτος και στη Σούπερ Λίγκα. Στον ΠΑΟΚ, διοίκηση, προπονητής, ποδοσφαιριστές, ρεπόρτερ έχουν ήδη αυτοανακηρυχθεί πρωταθλητές: «Ο Ολυμπιακός έφυγε, η ΑΕΚ αρνήθηκε να τελειώσει το ματς, εμείς είμαστε πρώτοι μ’ ένα παιχνίδι λιγότερο, οι ομάδες των Αθηνών έκαναν το πρωτάθλημα τσίρκο». Λες και δεν έπεσε το ρολό της ταμειακής στον Γκαρσία, από την εξέδρα, των επισήμων, λες και δεν μπουκάρισε με το περίστροφο ο Ιβάν (φωτογραφία), αλλά ο σωσίας του. Κατά τα άλλα, ο ΠΑΟΚ πράγματι ξεπέρασε το σοκ των ποινών και κέρδισε για μία ακόμα φορά τον «Ατρόμητο». Στο πρωτάθλημα εμφανίζονται δύο Ατρόμητοι. Ο κανονικός Ατρόμητος και ο «Ατρόμητος», σε εισαγωγικά, χωρίς Ουάρντα, Χατζηισαΐα και Γιαννούλη. Ο κανονικός Ατρόμητος έκοψε από ΑΕΚ – Ολυμπιακό από πέντε βαθμούς. Ο «Ατρόμητος» έχασε τέσσερις φορές από τον ΠΑΟΚ. Δύο για το Κύπελλο, δύο για το πρωτάθλημα.

Το ίδιο γκολ

Ούτε στη Λιβαδειά κατάφερε να στρίψει ο Ολυμπιακός. Βλέπεις τον Νιασέ να σκοράρει κι αναρωτιέσαι: Πόσες φορές έχει φάει φέτος το ίδιο γκολ; Σε κόρνερ ή σέντρα, ο αντίπαλος επιθετικός να σκοράρει ανενόχλητος με κεφαλιά. Το έφαγε από τον δίμετρο σέντερ φορ της Σπόρτινγκ στη Λισαβόνα. Το έφαγε από τον Ιγκλέσιας στην Τρίπολη. Το έφαγε από τον Χριστοδουλόπουλο στο ΟΑΚΑ. Το ξανάφαγε από τον Βασιλακάκη στο Περιστέρι. Οποιο κι αν είναι το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, κάρμπον κόπι, τα ίδια γκολ. Κι όσο εύκολα το τρώει πίσω, τόσο δύσκολα το βάζει μπροστά. Αν ψάξεις τον δεύτερο σκόρερ μετά τον Ανσαριφάρντ, σηκώνεις τα χέρια ψηλά. Και δεν είναι μόνο θέμα αδυναμίας των χαφ και των εξτρέμ. Είναι ότι η ομάδα δεν λειτουργεί. Δυσκολεύεται να βγάλει καθαρές φάσεις. Σε μια σεζόν πάντως που έτσι ή αλλιώς πήγε στράφι, αυτός ο χωρίς τέλος κατήφορος έχει και τα θετικά του. Για να γίνει δηλαδή η καλύτερη δυνατή αξιολόγηση και αποτίμηση. Για τον προπονητή (φωτογραφία) που δεν μπόρεσε να δώσει κάτι και για τους ποδοσφαιριστές.

Ευτυχώς

Ευτυχώς για τον Ολυμπιακό που δεν έχει φέτος πλέι οφ. Στην κατάσταση που βρίσκεται δηλαδή, να είχε μετά το τέλος της κανονικής περιόδου έξι ακόμα παιχνίδια. Για μαρτύριο θα επρόκειτο και ειδικότερα για τον κόσμο. Ευτυχώς που η σεζόν τελειώνει με τα τέσσερα εναπομείναντα ματς, Κέρκυρα, Απόλλωνας, Παναιτωλικός, Γιάννινα, και τέρμα τα δίφραγκα.