Την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών με την έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών από την Ελλάδα συνδέει ανοικτά πλέον ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στις νέες προκλητικές του δηλώσεις από την επαρχία Χατάι ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε χθες πως η «Ευρώπη ξεσηκώθηκε για τους δύο Ελληνες, αλλά δεν λέει τίποτα στον Τσίπρα για τους τρομοκράτες», εννοώντας τους τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Επανέλαβε δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τού είχε υποσχεθεί, όταν οι Οκτώ έφτασαν στην Ελλάδα, «πως θα τους εκδώσει στην Τουρκία μέσα σε 10-15 ημέρες, αλλά πέρασαν μήνες, χρόνια». Επιπλέον, ο Ερντογάν έδειξε ξεκάθαρα ποιες είναι οι προθέσεις της Αγκυρας για τους δύο Ελληνες που κρατούνται στην Αδριανούπολη εδώ και έναν μήνα. Σχετικά με την έκβαση της υπόθεσης τόνισε: «Ο,τι αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Εσείς έχετε Δικαιοσύνη και εμείς όχι;».

Η νέα πρόκληση Ερντογάν δεν έμεινε αναπάντητη από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο, σε ιδιαίτερα αυστηρούς τόνους, επέκρινε τον τούρκο Πρόεδρο ότι «επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις».

«Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν συνεχίζει η σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της. Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις».