Νέα οικογενειακά προγράμματα κινητής τηλεφωνίας, τα οποία για πρώτη φορά ενσωματώνουν και μια καινούργια εξελιγμένη εφαρμογή (application) γονικού ελέγχου, για ασφαλή πλοήγηση στο Ίντερνετ από τα παιδιά, θέτει σε εμπορική λειτουργία η COSMOTE.

Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής οι γονείς μπορούν να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται τα παιδιά τους, να ελέγχουν τα sites και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν, να θέτουν όρια στο χρόνο που «σερφάρουν» στο Ίντερνετ και να τα προστατεύουν κατά την πλοήγησή τους στα social media.

Πρόκειται για τα καινούργια προγράμματα COSMOTE Family, που περιλαμβάνουν μια σειρά από υπηρεσίες, δράσεις και εργαλεία και έχουν ως στόχο τους να στηρίξουν την οικογένεια και ειδικότερα την προσπάθεια των γονιών να προσφέρουν στα παιδιά τους όλες τις δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου, με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

«Το Ίντερνετ είναι ένας απεριόριστος χώρος με απίθανες δυνατότητες για γνώση, ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση, αρκεί να χρησιμοποιείται με ασφάλεια και υπευθυνότητα», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, διευθυντής Residential Marketing του Ομίλου ΟΤΕ, κατά την παρουσίαση των νέων προγραμμάτων COSMOTE Family και πρόσθεσε: «Θέλουμε τα παιδιά να απολαμβάνουν τον ψηφιακό κόσμο με ασφάλεια, ενώ είμαστε δίπλα στους γονείς, στην προσπάθειά τους να τα καθοδηγήσουν και να τα προστατεύσουν. Για να το πετύχουμε αυτό, δίνουμε έμφαση στην ενημέρωση και την εκπαίδευση της οικογένειας σε θέματα ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου, ενώ φέρνουμε νέες υπηρεσίες και εργαλεία γονικού ελέγχου, που κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα όλων».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MRB που διενεργήθηκε για λογαριασμό της COSMOTE, σε σχέση με τις απόψεις των γονέων για την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ από τα παιδιά τους, το 74% των γονιών στην Ελλάδα δήλωσε ότι το Ίντερνετ έχει περισσότερα οφέλη από κινδύνους. Ωστόσο, το 55% ανησυχεί για την ασφάλεια των παιδιών κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Οι κύριοι λόγοι ανησυχίας είναι η «υπερβολική ενασχόληση με το Ίντερνετ» (78%), η «έκθεση σε επιβλαβές – ακατάλληλο περιεχόμενο» (71%), η κλοπή προσωπικών δεδομένων (69%) και η «σεξουαλική παρενόχληση» (68%).

Επίσης, το 50% των γονέων, πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια ώστε να μπορεί να συμβουλεύει πιο αποτελεσματικά τα παιδιά για την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ, ενώ σε ποσοστό 58% οι γονείς δηλώνουν ότι δεν χρησιμοποιούν κάποιας μορφής γονικό έλεγχο, κυρίως λόγω άγνοιας για τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν. Το 64% των γονιών που δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν γονικό έλεγχο (27% του συνολικού δείγματος), απλά παρακολουθούν το ιστορικό της διαδικτυακής κίνησης του παιδιού. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η χρήση του Ίντερνετ από τα παιδιά διαμορφώνεται σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά (93%) σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στο ηλικιακό γκρουπ 12-18 ετών, η χρήση είναι καθολική (98%), ενώ ακόμη και στην ηλικιακή ομάδα 5-11 ετών η διείσδυση διαμορφώνεται σε 87%.

Τα νέα προγράμματα COSMOTE Mobile Family, σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, προσφέρουν χρόνο ομιλίας και MB για πλοήγηση στο διαδίκτυο, τα οποία μπορεί να μοιράζεται όλη η οικογένεια. Μάλιστα, με τη νέα δυνατότητα Family Data Limits, οι γονείς μπορούν να ορίζουν οι ίδιοι τα MB που θα καταναλώσουν τα παιδιά τους στη διάρκεια του μήνα, εκπαιδεύοντάς τα στην ορθολογική χρήση του Ίντερνετ.

Την ίδια στιγμή, η νέα εφαρμογή γονικού ελέγχου COSMOTE Family Safety, παρέχει τη δυνατότητα στους γονείς να ενημερώνονται για τα sites και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, αποκλείοντας εκείνα που θεωρούν ακατάλληλα, να θέτουν όρια στο χρόνο που αφιερώνουν τα παιδιά στο Ίντερνετ, αλλά και να τα προστατεύουν κατά την πλοήγηση στα κοινωνικά δίκτυα (cyberbullying, predators). Η εφαρμογή παρέχει κάλυψη σε όλες τις συσκευές (κινητό, tablet, υπολογιστή), σε όποιο δίκτυο και αν είναι συνδεδεμένες (Wifi, 3G/4G).

Η εφαρμογή COSMOTE Family Safety είναι διαθέσιμη (App Store, Google Play) για όλους τους συνδρομητές COSMOTE κινητής και παρέχεται δωρεάν για τους συνδρομητές των προγραμμάτων COSMOTE Mobile Family[1]. Μπορεί να εγκατασταθεί σε έως 5 συσκευές, με λειτουργικό σύστημα Android, iOs και Windows (για laptops/desktops).

Το εκπαιδευτικό portal e-parenting

Παράλληλα, για την εκπαίδευση του κοινού, η COSMOTE δημιούργησε το νέο portal e-parenting, όπου οι γονείς μπορούν να αναζητούν άρθρα για το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο από εξειδικευμένους φορείς, να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις – εφαρμογές, αλλά και για τα νέα σημεία επαφής των παιδιών στο digital περιβάλλον. Σημείο αναφοράς για το περιεχόμενο του portal, αποτελούν οι εξειδικευμένες και επίκαιρες πληροφορίες των φορέων με τους οποίους συνεργάζεται η COSMOTE, όπως: Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.